Solarni paneli duž autocesta u Federaciji BiH?

https://www.jpautoceste.ba/tarcin-ivan-lot1-i-lot2-2/
Autoceste FBiH, dionica Tarčin - Ivan Foto: JP Autoceste FBiH/lipanj 2022. godine

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH planira postaviti solarne panele duž autocesta i proizvoditi električnu energiju za vlastitu potrošnju. Ovaj korak slijedi sličan potez slovenske tvrtke za upravljanje cestama, koji je pokrenut u srpnju.

Namjera Autocesta Federacije BiH uklapa se u širenje proizvodnje električne energije za vlastite potrebe u regiji, ali i u trend koji se u posljednje vrijeme pojavio, da se solarni paneli postavljaju na mjestima koja nemaju drugu namjenu. Sve je veći broj agrosolarnih projekata i investicija u fotonapon na branama, uz željezničke pruge ili na parkiralištima diljem regije i Europe.

Tako su JP Autoceste FBiH raspisale su javni poziv za izradu studije o mogućnostima izgradnje fotonaponskih elektrana na koridoru Vc. Dokument treba sadržavati prijedlog PV tehnologije, procjenu potrebnih ulaganja i analizu isplativosti.

Kako navode iz Autocesta FBiH, prenosi Balkan Green Energy News, glavni pokretač projekta je činjenica da cijene električne energije imaju uzlazni trend, dok je solarna energija jedan od najjeftinijih energenata.

S obzirom na to da instalacija PV sustava zahtijeva velike površine, a najbolje rezultate daje ako se radi u blizini mjesta potrošnje, studija treba ispitati tehnologije i predložiti rješenja za PV elektrane na postojećim i budućim dionicama koridora Vc“, kažu u ovoj tvrtki.

Koridor Vc povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Prolazi od Budimpešte preko Osijeka i Sarajeva, do luke Ploče na jadranskoj obali. Najduži dio je na području BiH – 340 kilometara, od čega se 285 kilometara proteže preko Federacije BiH. Jednog od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu. Do sada je izgrađeno 121,4 kilometara autoceste.

Prema podacima iz 2019. godine, potrošnja električne energije na koridoru Vc bila je oko 8.500 MWh uz godišnji račun od oko 1,5 milijuna KM (oko 766.000 eura). Tvrtka je istaknula da bi korištenje solarnih panela moglo pretvoriti ceste u ogromne generatore energije.

Studija bi također trebala ispitati slučaj postavljanja punjača za električna vozila i osnivanje energetske zadruge na koridoru Vc, kažu u tvrtki. Rok za dostavu ponuda je 20. studeni, a procijenjena vrijednost nabave je 146.260 KM (75.000 eura).

Nekoliko sličnih projekata, podsjeća isti izvor, u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj već je pokazalo da se fotonaponski sustavi mogu koristiti za proizvodnju električne energije za odmorišta, ceste i tunele.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari