SolarPower: Europske carine na uvoz solarnih ploča iz Kine naškodile bi svima

Foto: Pexels/Michael

Europske carine na uvoz solarnih ploča ozbiljno bi narušile kapacitete za brzi prijelaz na “zelenu” energiju, upozorila je udruga proizvođača i kupaca, predlažući vladama da umjesto toga podupru domaću proizvodnju.

Hina piše da europska komisija i vlade europskih zemalja razmatraju stroža ograničenja uvoza kako bi pojačale domaću proizvodnju čistih tehnologija i smanjile ovisnost o Kini.

Bruxelles je u rujnu pokrenuo istragu kako bi utvrdio treba li uvesti carine radi zaštite europskih proizvođača električnih automobila od jeftinije kineske konkurencije koja, kako tvrde, uživa prednost državnih subvencija.

Njemačka pak razmatra opcije koje bi trebale zaštititi proizvođače solarne energije od pada globalnih cijena, pokazuje vladin dokument koji je Reuters dobio na uvid.

“Carine nisu dobar odgovor na aktualne izazove u europskoj solarnoj industriji”, upozorio je Gunter Erfurt, direktor upravnog odbora udruge SolarPower Europe, čiji članovi uključuju proizvođače, velike kupce i kompanije uključene u postupak instalacije ploča.

Trgovinske barijere za solarnu energiju naškodile bi svima, smatraju u SolarPower Europeu, predlažući da Europa umjesto toga pomogne domaćim proizvođačima mjerama poput ublažavanja uvjeta za državnu potporu u EU.

EU uvozi iz Kine više od 90 posto ingota i pločica za solarne ploče, prema podacima Europske komisije.

Europski proizvođači žale se da je tržište preplavljeno kineskim solarnim modulima čije su cijene niže od troškova proizvodnje i prisiljavaju ih da drže korak s kompanijama iz Azije.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari