Velika Gorica počela postavljanje solarnih elektrana na 22 javna objekta

www.gorica.hr
Krov OŠ Nikola Hribar, Velika Gorica, Foto: www.gorica.hr

Početkom samo ovog mjeseca Velika Gorica je krenula s postavljanjem sunčanih elektrana na čak 22 zgrade javne namjene u sklopu projekta „Velika Gorica – Solarni grad – odbrojavanje“.

Najveća sunčana elektrana postavljena je na najvećoj goričkoj školi, OŠ Nikole Hribara, a proizvedena električna energija koristit će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata.

Osim korištenja obnovljivih izvora energije, ovim je projektom označen i početak tranzicije grada u smjeru ugljične neutralnosti, kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

Projekt „Velika Gorica Solarni grad – odbrojavanje“ financira Island, Lihtenštajn i Norveška, putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine, u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.

Ukupna vrijednost projekta je preko 654 tisuće eura, od čega je iznos bespovratnih sredstava 81,48 posto.

„Svakako jedan od većih iskoraka u smjeru zelene energije Grad Velika Gorica napravila je s ugradnjom 22 sunčane elektrane na javne objekte, dječje vrtiće, škole, društvene i sportske domove. Proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora ne samo što smo ostvarili značajne financijske uštede, što je danas kada smo svjedoci stalnog rasta troškova energenata definitivno jedan od ključnih čimbenika, nego smo time pridonijeli i smanjenju emisije CO2 te direktno pozitivno djelovali na klimatske promjene i globalno zatopljenje kojeg smo svi svjesni. Izgradnjom sunčanih elektrana postajemo energetski neovisni i samoodrživi što nam je jedan od krucijalnih ciljeva kako bi našim građanima osigurali ljepši, kvalitetniji i ugodniji život u Velikoj Gorici“, kaže Sara Pleša iz službe gradske uprave Velika Gorica.

Sugrađani su, kažu u ovom gradu, dosta zainteresirani za korištenje svih oblika obnovljivih izvora energije te su takve radionice redovito pune. Građani su poglavito zainteresirani za ugradnju fotonaponskih elektrana na svojim kućama, tako da svakodnevno primaju upite o mogućnostima sufinanciranja ugradnje istih.

Edukacija građana i mještana iz okolnih naselja kontinuirano se radi već nekoliko godina kroz razne projekte odnosno radionice, kako za djecu vrtićke dobi, škole tako i za odrasle građane, koje smo sami provodili ili smo bili partneri u projektima. Samih većih izazova u podizanju svijesti kod građana o važnosti zelene energije, ističu, nije bilo, budući da edukaciju provode već godinama te smo svi svjesni situacije koja se događa oko nas, kako u EU tako i cijeloj regiji.

„Benefiti su višestruki, ono što možda većina gleda je definitivno financijski benefit koji se direktno vidi u smanjenju računa za energente, međutim ono što mi smatramo puno važnijim benefitom je osiguravanje bolje kvalitete života za naše građane, smanjivanjem emisije CO2, smanjenjem globalnog zatopljenja i stvaranjem zelenije, čistije i bolje budućnosti za sve nas i naše najmlađe. Svakako možemo zaključiti da jedini pravi smjer kojim možemo osigurati bolju budućnost svima nama je korištenje zelene energije odnosno korištenje obnovljivih izvora energije“, kaže Pleša.

Usporedbe radi, prema trenutno dostupnim podacima, Karlovac postavlja solarne elektrane na 14 objekata, a Zagreb na osam.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari