Solar Power Summit: Hrvatska posvećena zelenoj tranziciji

Freepik.com
Hrvatska posvećena zelenoj tranziciji, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH, Damir Habijan, zajedno s europskom povjerenicom za energetiku Kadri Simson i izvršnom direktoricom organizacije SolarPower Europe, Walburgom Hemetsberger, otvorio je drugi dan SolarPowerSummit-a, najvažnijeg godišnjeg događaja krovne europske organizacije za sunčevu energiju SolarPower Europe, čiji je član i udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIEH).

U uvodnom izlaganju, ministar Habijan istaknuo je da je Hrvatska u potpunosti posvećena zelenoj tranziciji i zajedničkom cilju Europe za klimatsku neutralnost kontinenta do 2050. godine te da Hrvatska ima plan sve svoje potrebe za električnom energijom do 2030. proizvoditi iz obnovljivih izvora, priopćeno je iz OIE Hrvatska.

Upotreba solarne energije za vlastitu potrošnju bit će ključni alat na tom putu, a cilj Hrvatske je više od 2500MW nove snage iz obnovljivih izvora do 2030.“, rekao je Habijan.

Prenio je i podatak da je trenutno u našoj zemlji instalirano 462,5MW solarne energije pri čemu veći dio proizvode solarne elektrane na obiteljskim kućama i industrijskim objektima odnosno oko 73 posto, a manji dio, odnosno oko 27 posto, otpada na proizvođače koji električnu energiju ne koriste za sebe već ju prodaju te je posebno naglasio potencijal koji Hrvatska ima u sektoru agrosolara.

Hrvatska je među tri europske zemlje s najvećim kumulativnim udjelom šteta od ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika. Korištenjem agrosunčanih elektrana na samo jedan posto ukupno raspoložive poljoprivredne površine u Hrvatskoj, što iznosi oko 1000 hektara, uz poljoprivrednu proizvodnju moglo bi se doprinijeti ukupnoj godišnjoj proizvodnji električne energije od preko 1000 GWh što je trostruko više od trenutne proizvodnje električne energije od solara u našoj zemlji“, rekao je ministar Habijan.

Ovaj summit održava se u Brusselsu u organizaciji Solar Power Europa.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari