Snažna potražnja i skuplje karte pomogle “Ryanair”-u

pixabay.com
Irski niskobudžetni prijevoznik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Irski niskobudžetni avioprijevoznik “Ryanair” izvijestio je o porastu prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji i skupljim kartama, istaknuvši da putnici nisu uzmaknuli pred toplinskim valom u Europi.

U tromjesečnom razdoblju, kako je objavila Hina, do kraja lipnja dobit nakon oporezivanja bila je gotovo četiri puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, poskočivši na 663 milijuna eura.
Prihod je “poskočio” 40 posto, na 2,6 milijardi eura, uz 42 posto višu prosječnu cijenu karata i 11 posto više prevezenih putnika.

U kompaniji ističu i nisku poredbenu osnovicu u 2022. godini kada je na rezultate utjecao ulazak ruskih oružanih postrojbi u Ukrajinu.

Financijski direktor, Neil Sorahan, rekao je da putnici ne prebacuju rezervacije na područja s hladnijom klimom i ne otkazuju letove zbog toplinskog vala u Europi.

Krajem lipnja i početkom srpnja cijene karata rezerviranih bliže datumu polaska blago su oslabile, a izvršni direktor Michael O’Leary rekao je da će ove zime morati potaknuti potražnju nižim cijenama, budući da će morati popuniti 25 posto više mjesta nego 2019. godine, prenosi Hina. „Brine nas utjecaj makroekonomskih trendova. Inflacija, više kamatne stope, skuplje hipoteke mogli bi utjecati na osobnu potrošnju u drugoj polovini godine”, objasnio je O’Leary.

To bi u konačnici bilo dobro za “Ryanair” jer će ljudi i dalje putovati, ali će biti osjetljiviji na cijene, dodao je. U “Ryanair”-u su i dalje oprezno optimistični i očekuju skromni rast dobiti u cijeloj poslovnoj godini, dodajući da će konkretnije smjernice objaviti u studenom.

Trenutno očekuju da će u poslovnoj godini koja završava u ožujku 2024. prevesti oko 183,5 milijuna putnika, za devet posto više nego u 2022/2023., blago snizivši procjenu zbog kašnjenja isporuka Boeingovih zrakoplova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari