Smanjila se potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima u siječnju 2024.

Freepik.com
Industrijski proizvodi, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima smanjila se u siječnju 2024., nakon velikog broja narudžbi zrakoplova na kraju 2023. godine, pokazali su podaci Destatisa.

Sezonski i kalendarski prilagođene nove narudžbe u industrijskom sektoru najvećeg europskog gospodarstva pale su tako za 11,3 posto u odnosu na prosinac lani kada su po revidiranom podatku bile porasle za 12 posto.

Domaća potražnja pala je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 11,2 posto, a inozemna za 11,4 posto, prenosi Hina. Oštar pad narudžbi na mjesečnoj razini u statističkom uredu pripisuju snažnim rezultatima u prosincu.

Rast narudžbi na kraju prošle godine odražavao je iznimno veliki broj narudžbi zrakoplova, objasnili su statističari, izdvojivši i više nego udvostručene narudžbe brodova i vlakova te pojačanu potražnju za metalnim proizvodima i električnom opremom velike vrijednosti.

Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, nove narudžbe pale su u siječnju ove godine za 2,1 posto u odnosu na prosinac kada su bile porasle za 0,9 posto.

U tromjesečnom razdoblju do kraja siječnja, koje ublažava utjecaj oscilacija, njemačka industrija zabilježila je za 2,3 posto više narudžbi nego u prethodna tri mjeseca.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari