Smanjena potražnja za njemačkim industrijskim dobrima

Pixabay.com
Radnik u industriji, Foto: Pixabay.com

Potražnja za njemačkim industrijskim dobrima smanjena je u listopadu, izvijestio je statistički ured Njemačke – Destatis, istaknuvši pad novih narudžbi strojeva i opreme.

Nove narudžbe u industriji niže su u listopadu za 3,7 posto u odnosu na rujan, kada su zabilježile porast od 0,7 posto, pokazuje izvješće Destatisa.

Industrija je u prethodnim mjesecima bilježila val narudžbi velike vrijednosti, prenosi Hina, što je stvorilo visoku poredbenu osnovicu za podatak za listopad.

Narudžbe su u listopadu ponovo uspostavile trend zamjetnog pada koji već nekoliko mjeseci obilježavaju oscilacije u poslovima visoke vrijednosti. Kada se izuzme taj efekt, obujam narudžbi od proljeća stagnira”, istaknuli su u ministarstvu gospodarstva.

Inozemna potražnja u listopadu smanjena za 7,6 posto dok je domaća porasla za 2,4 posto, utvrdili su statističari.

Podaci pokazuju slabiju potražnju u gotovo svim industrijskim granama, a posebno značajno smanjenje bilježe proizvođači strojeva i opreme – za 13,5 posto, nakon  povećanja od 9,8 posto u rujnu.

Zamjetno je oslabila i potražnja za metalnim proizvodima i električnom opremom, za 6,1 odnosno 4,2 posto. Pad je bilježila i automobilska industrija, za  Rast je zabilježen samo u industriji odjeće, za čak 43,5 posto.

Na godišnjoj razini narudžbe su u listopadu smanjene za 7,3 posto, otprilike dvostruko snažnije nego u rujnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari