Slovenci preuzimaju varaždinski Solvis, a Statkraft portfelj projekata Neoena

Freepik.com
Postavljanje solarnih panela, Foto: Freepik.com

Slovenski private equity fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan, nakon višemjesečnih pregovora, dogovorili su strateško partnerstvo u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i ponuđaču sistemskih integralnih rješenja na području solara, izvijestila je danas slovenska agencija STA, pozivajući se na obavijest ACP-a.

Kako se ističe u obavijesti, posebni investicijski fond, kojim upravlja Advance Capital Partners, postat će vlasnik 60 posto udjela u Solvisu, nakon ispunjavanja određenih uvjeta i dobivanja suglasnosti nadležnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a partnerstvo će Solvisu omogućiti provedbu strateških razvojnih planova, internacionalizaciju poslovanja i razvoj novih, ekološki prihvatljivih energetskih rješenja.

Naši planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu provedbu želimo unaprijediti korporativno upravljanje društvom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i implementirati značajne projekte za Solvis kao i omogućiti zelenu tranziciju u regiji. Stoga smo u prvom redu željeli pronaći financijski snažnog partnera koji će razumjeti naš poslovni model i pomoći nam u sljedećoj fazi razvoja. Vjerujem da smo ga pronašli u Advance Capital Partners, koji će omogućiti daljnji rast i razvoj poslovanja Solvisa. U sljedećim godinama želimo provesti ambicioznu strategiju, unaprijediti naše proizvodne kapacitete, ući na nova tržišta i povećati broj zaposlenih”, rekao je Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa. Sjedište tvrtke i nakon zaključene transakcije ostat će u Varaždinu.

Solvis zapošljava oko 300 ljudi, a u 2023. godini ostvario više od 100 milijuna eura prihoda. Većinu svoje proizvodnje izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai, a integrirani fotonaponski moduli Solvisa bili su instalirani i na krov novog Google kampusa u Silicijskoj dolini.

pixabay.com
Solarni panel, ilustracija Foto: Pixabay.com

„Cilj Advance Capital Partners je razviti Solvis kao vodećeg pružatelja energetskih rješenja u cijeloj Adriatic regiji te ga učiniti globalno prepoznatljivim igračem na području naprednih integriranih fotonaponskih modula. S dodatnim financijskim sredstvima, Solvis će biti sposoban u budućnosti još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte sunčanih elektrana. U sljedećih pet godina planiramo izgraditi dodatne kapacitete u regiji od oko 500 MW, a strateški razvoj u regiji pratit će trendove u području obnovljivih izvora energije, što znači razvoj Solvisa kao vodećeg regionalnog pružatelja energetskih rješenja za poslovne korisnike i kućanstva“ rekao je Aleš Škerlak, predsjednik uprave Advance Capital Partners.

Solvis je instalirao više od 350 sunčanih elektrana i najveći je proizvođač fotonaponskih modula u jugoistočnoj Europi. Izgradnja fotonaponskih sunčanih elektrana za poslovne korisnike i privatne investitore po principu „ključ u ruke“ i dalje ostaje jedna od glavnih poslovnih aktivnosti tvrtke.

Naime, nakon dobivanja regulatornih suglasnosti i realizacije transakcije, strateški partneri planiraju do 2026. godine razviti i izgraditi najmanje 17 velikih solarnih elektrana ukupne snage oko 250 MW.

Freepik.com
Vjetroelektrane, Foto: Freepik.com

Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena

Proizvođač obnovljive energije Statkraft zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije Neoena, priopćeno je u iz Statkrafta.

Akvizicija uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja – vjetroelektrana, solarnih elektrana i sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS). Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020. godine, dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj 2021. godine.

Nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će pokrenuti planiranje procesa integracije, osiguravajući, prenosi Hina, skladnu tranziciju i maksimiziranje kombinirane snage oba entiteta.

U priopćenju se navodi da ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkrafta. Plan kompanije je ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima.

Statkraft je vodeća tvrtka u hidroenergiji na međunarodnoj razini te najveći europski proizvođač obnovljive energije. Grupa proizvodi hidroenergiju, energiju iz vjetra, solarnu energiju, energiju iz plina te opskrbljuje i sustave daljinskog grijanja.

SOLVIS d.o.o.

Ulica Vesne Parun 15, 42000, Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
95.271.900,32 (2022)
Broj zaposlenih:
264 (2022)
Poslovni prihodi (EUR):
892.456,97 (2022)
Broj zaposlenih:
3 (2022)

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari