NE Krško ponovo u pogonu

https://www.nek.si/hr/medijsko-srediste
Turboagregat, NE Krško, Foto: NE Krško/Galerija

Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) u četvrtak, 2. svibnja 2024. godine, ponovno je priključen na elektroenergetsku mrežu.

Tijekom redovnog remonta koji je započeo 1. travnja zamijenjeno je gorivo i obavljeni su planirani radovi na održavanju, nadzorna testiranja i osuvremenjivanja.

Radnici NEK-a i poslovni partneri iz lokalnog i međunarodnog okoliša svojim stručnim i predanim radom su kvalitetno obavili sve remontne radove i tako omogućili nastavak pouzdanog rada elektrane, objavljeno je na službenoj stranici NE Krško.

Ovogodišnji plan proizvodnje iznosi 5,4 milijarde kilovat sati električne energije.

„U remontu smo uspješno zamijenili 53 goriva elementa, te izveli više od 30 tisuća aktivnosti čime smo osigurali da ćemo pouzdano i sigurno dobavljati električnu energiju i za naredanih 17 mjeseci. Na taj način će Slovenija i Hrvatska ponovo moći računati na energiju iz NE Krško kao što su i do sada to uredno i redovito mogli raditi“, kaže Član uprave NEK-a, Saša Medaković.

Jezgro reaktora ima 121 gorivi element, a s ovim remontom osiguran je izvor energije za nesmetano odvijanje do jeseni 2025. godine, kada je planiran sljedeći remont.

Obavljena su i planirana održavanja, provjeren cjelovitost materijala opreme i struktura te obavljeno više stotina nadzornih testiranja koja su potvrdila besprijekorno djelovanje komponenti i sustava. Osuvremenjivanja, koja su završena tijekom remonta, navodi se u objavi, povećavaju nuklearnu sigurnost te raspoloživost i kapacitet elektrane.

Nakon provjera pri niskoj snazi, a sukladno postupcima, snaga elektrane će biti postupno povećavana. Remont je počeo 1. travnja.

NE Krško d.o.o. je zajednički proizvodni objekt, koji godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Organiziran je kao društvo s ograničenom odgovornošću u skladu s Ugovorom između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško te Društvenim ugovorom, koji su stupili na snagu 2003. godine.

Međudržavni ugovor i Društveni ugovor uređuju međusobne odnose, prava i obveze na osnovi jednakih vlasničkih udjela obaju članova društva: GEN energije, d. o. o., i Hrvatske elektroprivrede, d. d. NE Krško isporučuje proizvedenu električnu energiju za oba društva u jednakim udjelima poslujući, pritom, prema načelu pokrivanja svih troškova bez dobiti ili gubitka.

HEP d.d.

Ulica grada Vukovara 37, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.474.408.154,10 (2022)
Broj zaposlenih:
503 (2022)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari