NE Krško započeo redoviti remont, novo postrojenje do 2028. godine?

Pixabay.com
Nuklearna elektrana, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nuklearna elektrana Krško od ponedjeljka je u redovitom remontu. Zamijenit će se gorivo, obaviti preventivni pregledi i održavanje te nadzorna testiranja, a remont će trajati mjesec dana.

„U noći s nedjelje na ponedjeljak počinjemo s remontnim aktivnostima, koje bi trebale trajati 30 dana. Znači, 1. svibnja očekujemo da će se elektrana vratiti punom snagom u pogon, kazao je Gorazd Pfeifer, predsjednik Uprave Nuklearne elektrane Krško.

Prije pola godine u NE Krško bio je i izvanredni remont, podsjeća hrt.hr. Zbog curenja u primarnom sustavu elektrane rad je zaustavljen na više od 40 dana, a to je ostavilo traga i na proizvodnji.

Nuklearna elektrana Krško u funkciji je već 40 godina. Ove joj je trebao završiti radni vijek, no izdana je dozvola za produljenje rada još 20 godina. U isto vrijeme priprema se novi projekt vrijedan deset milijardi eura. Kraj postojeće nuklearne elektrane u Krškom, uskoro bi mogla niknuti još jedna. U drugoj polovici godine Slovenci idu na referendum o ovom pitanju, a za projekt je zainteresirana i Hrvatska.

„Što se tiče drugog bloka, mi smo apsolutno zainteresirani. Postoji komisija, međudržavna komisija, odnosno povjerenstvo između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, ali što se tiče Republike Hrvatske, mi smo po tom pitanju apsolutno jasni“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja RH, Damir Habijan.

Cilj je da se konačna investicijska odluka o projektu nove nuklearke donese najkasnije do 2028. godine.

„Hrvatska je jasno iskazala interes i zanimanje da u jednom takvom projektu sudjeluje. Iskustvo u NE Krško može se ocijeniti pozitivno i 40 godina radimo bez većih poteškoća“, napomenuo je Saša Medaković, član Uprave Nuklearne elektrane Krško. 

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari