Za popravak propuštanja na NE Krško trebat će nekoliko tjedana

Pixabay.com
Nuklearna elektrana. ilustracija Foto: Pixabay.com

Određena je mikrolokacija propuštanja u priključnom sustavu primarnog kruga Nuklearne elektrane Krško (NEK), a predviđa se da će za otklanjanje odstupanja trebati nekoliko tjedana, priopćili su iz NEK-a u ponedjeljak.

“Uspostava parametara hladne zaustave Nuklearne elektrane Krško (NEK) tijekom vikenda omogućila je ekipama elektrane određivanje mikrolokacije propuštanja koja se nalazi na priključnom sustavu primarnog kruga. Slijede analiza uzroka i priprema aktivnosti za otklanjanje odstupanja. Sve će to zahtijevati više vremena, prema predviđanju nekoliko tjedana, međutim, trenutačno je prerano za procjenu prognoze povratka elektrane u pogon. NEK je u stalnom kontaktu s domaćim i međunarodnim institucijama i tvrtkama kako bi se osigurala podrška za što brži povratak elektrane na mrežu”, kažu u priopćenju.

Ističu da je nuklearna sigurnost osigurana, kao što je bila osigurana čitavo vrijeme od prve indikacije puštanja, prenosi Hina.

Sve odluke su bile i bit će zasnovane na načelima konzervativizma i visoke sigurnosne kulture, koja osiguravaju sigurnost zaposlenika, stanovništva i okoliša, dodaju.

Puštanje u primarnom krugu unutar zaštitne zgrade u NEK-u, koje je inače bilo ispod vrijednosti postavljene kao granična Tehničkim specifikacijama, otkriveno je prošli tjedan u četvrtak.

Istoga dana krenulo se u kontroliranu postupnu redukciju snage te je u petak ujutro elektrana bila isključena iz mreže i u takozvanom stanju vruće pripravnosti. Nakon obavljenog očevida bilo je utvrđeno da će za točno lociranje, uz osiguravanje sigurnih uvjeta rada, biti potrebna hladna zaustava elektrane koja je bila uspostavljena krajem tjedna.

Hladna zaustava elektrane znači da osim što elektrana ne proizvodi električnu energiju, značajno se smanjuju temperatura i tlak u primarnom krugu čime se stvaraju uvjeti za sigurnost radnika.

Toplina koja se oslobađa u reaktorskoj jezgri zagrijava vodu koja kruži u primarnom krugu. Toplina vode prenosi se preko primarnih cijevi u parogeneratoru na vodu sekundarnog kruga.

Para, koja nastaje na sekundarnoj strani parogeneratora, pogoni turbinu. Turbina dalje pogoni generator, koji šalje električnu energiju u elektroenergetsku mrežu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari