Siemens ulaže 500 milijuna eura u kampus u Njemačkoj

Pixabay.com
Siemens, logo; arhiv Foto: Pixabay.com

Njemački inženjerski div Siemens objavio je da će uložiti oko 500 milijuna eura dodatno u istraživačke i proizvodne pogone u Bavarskoj, istaknuvši da su ključnu ulogu u toj odluci odigrala bavarska sveučilišta i istraživački centri.

“U Erlangenu planiramo proširiti postojeće proizvodne kapacitete i pretvoriti objekte u novi visokotehnološki kampus”, izjavio je izvršni direktor Siemensa Roland Busch, prenosi Hina. Dodao je da će investicija otvoriti nova radna mjesta, ne iznoseći konkretne brojke.

Siemens je najavio globalna ulaganja od oko dvije milijarde eura, a polovina tog iznosa rezervirana je za matičnu Njemačku. Ostatak novca bit će usmjeren u SAD, Kinu, Singapur i Španjolsku, podsjeća Dpa.

Iznos uključuje i ulaganja podružnice za medicinsku tehnologiju Siemens Healthineers, koja je u 75-postotnom vlasništvu Siemensa. Siemens i Siemens Healthineers u Erlangenu zapošljavaju oko 20.000 radnika, te je ovaj bavarski grad njegova najveća lokacija u svijetu.

Direktor Siemensa, Roland Busch, tvrdi i da Siemens nije iznimka u trendu velikih ulaganja u industrijska postrojenja u Njemačkoj, uključivši se tom izjavom u raspravu o opasnosti od deindustrijalizacije najvećeg europskog gospodarstva. Poskupljenje struje potaknulo je bojazan da bi njemačka industrija mogla uzmaknuti pred stranom konkurencijom. Busch pak napominje da Siemens nije osobito veliki potrošač energije.

“Cijene energije su visoke, kao i porezi i plaće. Previše je birokracije, infrastruktura se raspada i nedostaje kvalificiranih radnika”, rekao je Busch, ističući da mnoge tvrtke trenutno radije ulažu u inozemstvo.

Za Siemensove investicijske odluke važniji su ipak drugi čimbenici, kaže, poput kvalificirane radne snage, visokokvalitetne infrastrukture i poslovnog ekosustava u okruženju. Istaknuo je visoko cijenjena sveučilišta i istraživačke centre u tom području.

Njemački kancelar Olaf Scholz naglasio je važnost Siemensove objave. Investicija, po njegovim riječima, šalje snažan signal o njemačkoj inovaciji, proizvodnji i industrijskoj sposobnosti. “Siemens time jača inovativnu snagu cijele naše zemlje”, izjavio je kancelar Scholz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari