Šef BMW-a protiv europskih carina na kineske električne automobile

Foto: BMW

Europska komisija škodi europskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef BMW-a Oliver Zipse.

Hina navodi kako je EK ovoga tjedna objavila da bi od početka srpnja mogla uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog “nepoštenih subvencija” proizvođačima.

Dodali su ipak da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja, u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Prijetnja carinama naišla je na val kritika u njemačkoj vladi i poslovnim krugovima pa je tako ministar prometa Volker Wissing upozorio da bi one negativno utjecale na tamošnje tvrtke.

“Kaznene carine EK pogodit će njemačke tvrtke i njihove vrhunske proizvode. Vozila moraju pojeftiniti kroz žešću konkurenciju, otvorena tržišta i znatno bolje uvjete proizvodnje u EU, a ne kroz trgovinske ratove i zatvaranje tržišta”, napisao je ministar prometa na društvenoj mreži X.

Reagirao je i ministar gospodarstva Robert Habeck koji je zatražio pregovore kako bi se izbjegla “carinska utrka” s azijskim divom, upozorivši da EU riskira eskalaciju trgovinskog sukoba.

“Carine su uvijek posljednja opcija i politička mjera te su često najgore rješenje”, kazao je.

Zipse se složio s ministrom gospodarstva, ocijenivši da su carine “pogrešan put” i da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije.

“Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima”, ustvrdio je.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari