Scenski radnici u Hollywoodu i službeno zaštićeni od umjetne inteligencije

Hollywood, Foto: Masbet Christianto/Pexels

Sindikat koji predstavlja holivudsku filmsku i televizijsku ekipu rekao je u utorak da je potpisao okvirni trogodišnji ugovor s velikim studijima koji uključuje dogovorena povećanja plaća i stroge uvjete korištenja umjetne inteligencije.

Međunarodni savez kazališnih djelatnika, među kojima su i tehničari za rasvjetu te kostimografi, sada još trebaju ratificirati ugovor sa Savezom filmskih i televizijskih producenata koji predstavlja Disney i Netflix.

Sporazum uključuje povećanje stope od sedam, četiri i 3,5 posto tijekom trogodišnjeg roka, objavio je sindikat.

Što se tiče umjetne inteligencije, dogovor “osigurava da niti jedan zaposlenik nije dužan davati umjetnoj inteligenciji bilo kakva uputstva ili pomoć koji bi mogla ugroziti njegovu ili bilo čiju drugu poziciju”.

Krajem 2023., sindikat glumaca SAG-AFTRA i studiji postigli su ugovor o radu kojim je okončan gotovo šestomjesečni spor koji je zaustavio filmsku i TV produkciju.

Taj je ugovor također predviđao povišice plaća i bonuse za streaming za koje sindikalni čelnici kažu da iznose više od milijardu dolara tijekom tri godine, a također je uključivao i zaštitu oko upotrebe umjetne inteligencije u snimanju filmova.

6 Odgovora

  1. Po meni AI ne bi trebao imati ulogu u tome, to je ljudska kreativa i mašta. Ili smo došli do toga da stvarno više nemamo ideja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari