Hollywood može odahnuti, štrajk scenarista i službeno okončan

Foto: Rafal Maciejski/Pexels

Poslije punih 148 dana, štrajk holivudskih scenarista i službeno je okončan. Čelnici Udruženja američkih pisaca (WGA) jednoglasno su izglasali povratak svojih članova na posao nakon okvirnog sporazuma postignutog u nedjelju između sindikalnih pregovarača, holivudskih studija i streaming servisa, piše CNN.

Prekid štrajka stupio je na snagu u srijedu minutu iza ponoći, što omogućuje piscima da se vrate na posao tijekom procesa ratifikacije, ali ne utječe na pravo članstva da donese konačnu odluku o ratificiranju ugovora”, napisala je WGA na svojim internetskim stranicama.

Ugovor, koji bi istekao u svibnju 2026. godine, uključuje povećanje plaća, bolje beneficije, zaštitu od upotrebe umjetne inteligencije u studijima, jamstva za naknadu za streaming, dugotrajnije uvjete zapošljavanja i druge pogodnosti.

Minimalna plaća većine pisaca povećat će se odmah za pet posto, u svibnju iduće godine za još četiri posto, a zatim za još 3,5 posto u svibnju 2025. Doprinosi zdravstvenom fondu povećat će se za pola postotnog boda na 12 posto zarade tvrtke, a pisci koji rade na istom scenariju više neće morati dijeliti mirovinske i zdravstvene doprinose.

Za velike streaming projekte, točnije dugometražne produkcije s proračunom od najmanje 30 milijuna dolara, minimalna naknada scenaristima povećat će se za 18 posto na 100.000 dolara.

Također, ako određeni program u prva tri mjeseca pogleda petina pretplatnika u SAD-u, pisci će dobiti 50 posto bonusa.

2 Odgovora

  1. Napokon su i to okončali, nije mi jasno zašto se to prije nije okončalo kad Hollywood bez kvalitetnih pisaca ne može preživjeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari