SAD ulaže u tehnološka središta: Više od pola milijarde dolara za 12 lokacija

Pixabay.com
Tehnologija. ilustracija Foto: Pixabay.com

Bidenova administracija priopćila je da će osigurati 503,25 milijuna eura bespovratnih sredstava za 12 tehnoloških središta.

Novac će se koristiti za razvoj kvantnog računalstva, bioproizvodnje, litijevih baterija, računalnih čipova, medicine i drugih tehnologija.

Tako pokušavaju potaknuti više tehnoloških inovacija diljem zemlje, kako te inovacije ne bi bile koncentrirane u samo nekoliko većih područja kao što su San Francisco, Seattle, Boston i New York.

“Stvarnost je da postoje pametni ljudi, sjajni poduzetnici i vodeće istraživačke institucije diljem zemlje”, rekla je ministrica trgovine Gina Raimondo.

“Zanemarujemo toliko potencijala ako im ne damo resurse da se natječu i pobjeđuju u tehnološkim sektorima koji će definirati globalnu ekonomiju 21. stoljeća”, dodala je.

Novac dolazi od Uprave za ekonomski razvoj Ministarstva trgovine. U listopadu 2023. predsjednik SAD-a, Joe Biden, izdvojio je 31 tehnološko središte. Raimondo je rekla da administracija traži više sredstava kako bi sva izdvojena tehnološka središta mogla dobiti novac.

Tehnološka središta koja će primiti najavljena sredstva su Elevate Quantum Tech Hub u Coloradu i Novom Meksiku, za njih je izdvojeno više od 38 milijuna eura, isto toliko izdvojeno je i za Headwaters Hub u Montani. Sustainable Polymers Tech Hub u Ohiju, Tulsa Hub za pravednu i pouzdanu autonomiju u Oklahomi, Heartland BioWorks u Indiani, iFAB Tech Hub u Illinoisu te Wisconsin Biohealth Teach Hub dobit će po 47,5 milijuna eura.

SC Nexus za naprednu otpornu energiju u Južnoj Karolini i Georgiji dobit će 41,9 milijuna eura, za ReGen Valley Tech Hub u New Hampshireu izdvojen je 41 milijun eura, a za NY SMART I-Corridor Tech Hub u New Yorku više od 37 milijuna eura, prenosi Financial Post.

Nevada Tech Hub dobit će 19,5 milijuna eura, a najmanje će dobiti ClimateReady Tech Hub u Južnoj Floridi, nešto više od 17,7 milijuna eura.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari