SAD povećava zalihe sirove nafte, cijene na tržištima padaju

Cabnva.com
Naftna platforma, Foto: Canva.com

Cijene nafte pale su u azijskom trgovanju u srijedu jer su industrijski podaci pokazali povećavanje zaliha sirove nafte i goriva u Sjedinjenim Američkim Državama, što je znak slabe potražnje ocjenjuju analitičari.

Fjučersi sirove nafte Brent niži su za 57 centi, ili 0,69 posto, te iznose 82,59 dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži su za 53 centa, ili 0,68 posto, te iznose 77,85 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti neznatno pale u prethodnoj sesiji zbog znakova smanjenja opskrbe i slabije globalne potražnje za naftom iz EIA prognoznog izvješća u utorak.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 509.000 barela u tjednu koji je završio 3. svibnja, rekli su tržišni izvori za Reuters pozivajući se na brojke Američkog instituta za naftu. Zalihe benzina i destilata također su porasle.

“Zabrinutost zbog slabije potražnje za benzinom u SAD-u od uobičajene i ovo povećanje zaliha utjecali su na brzi pad benzina”, rekli su analitičari ING-a u bilješka klijenta.

Službeni podaci američke vlade o zalihama trebaju biti objavljeni tijekom dana. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da su američke zalihe sirove nafte prošlog tjedna pale za oko 1,1 milijun barela.

Na cijene utječu i oprezna očekivanja o smanjenju opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika (OPEC+) uoči sastanka o politici 1. lipnja.

“Cijene nafte su pod dodatnim pritiskom kako raste buka oko proizvodne politike OPEC+”, rekli su analitičari ING-a. “Očekivanja su da će članice produljiti svoja dodatna dobrovoljna smanjenja opskrbe nakon drugog kvartala ove godine.”

U međuvremenu, nade u primirje u Gazi također su u prethodnim sesijama utjecale na cijene nafte, a neki analitičari kažu da je premija rizika za naftu pala.

Pad cijena nafte nakon povratnih napada Irana i Izraela sugerira da je dio premije rizika u cijenama sada nestao. Cijene su i dalje podržane smanjenjem proizvodnje OPEC+, ali sumnjamo da će članice postupno ukinuti ta smanjenja od srpnja, gurajući cijene nafte niže”, rekao je ekonomist Bill Weatherburn iz Capital Economicsa u bilješci klijenta.

Očekivanja nekih analitičara da će kratkoročna potražnja i dalje biti podržana ograničenim ukupnim padom cijena.

2 Odgovora

  1. Moj prijatelj Elon kaže da je nafta sirovina 20. stoljeća, okrenimo se obnovljivim izvorima energije, okrenimo se suncu.
    – Jeff Bezos

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari