Više stotina španjolskih startupa prijavilo Microsoft regulatoru

Pixabay.com
Microsoft, Foto: Pixabay.com

Španjolska udruga koja okuplja više od 700 startupova prijavila je Microsoft regulatoru, tvrdeći da ograničava ravnopravno natjecanje na tržištu usluga u oblaku.

U prijavi naveli su da je američka tehnološka kompanija kršila propise iskoristivši dominantan položaj na tržištima operativnih sustava da nametne svoj oblak Azure.

Udruga također navodi da su startupi nailazili na brojne prepreke, uključujući ugovorne klauzule za ograničavanje tržišnog natjecanja u pogledu softverskih licenci.

“Naša reakcija odgovor je na restriktivne prakse primijećene na tržištu koje značajno utječu i na pružatelje usluga u oblaku i na klijente unutar startup ekosustava u Španjolskoj”, stoji u prijavi.

“Vjerujemo da bi se sve tvrtke trebale moći natjecati u okruženju jednakosti kako ne bi zaostale ni kao krajnji korisnici ni kao tvrtke koje pružaju ovu tehnologiju. Ova prijava ključni je korak kako bismo osigurali da tržište oblaka u Španjolskoj nije samo inovativno, već i dostupno i pošteno za sve uključene aktere, posebno za startupe koji su i osnova i budućnost naše digitalne ekonomije”, kazao je predsjednik udruge Carlos Meteo.

Europska udruga kompanija za infrastrukturne usluge u oblaku (CISPE) požalila se u studenom Europskoj komisiji na Microsoftove nove ugovorne uvjete koji, procjenjuju, štete europskom ekosustavu računarstva u oblaku.

Kao odgovor na to, Europska komisija zatražila je od kompanija informacije o Microsoftovom zahtjevu da mu dostave podatke o klijentima, navodi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari