Zarada BP-a u prvom kvartalu ove godine se gotovo prepolovila

Freepik.com
Rafinerija nafte, ilustracija Foto: Freepik.com/Wiroj Sidhisoradej

Britanskom naftnom divu BP zarada u prvom tromjesečju pala je za 40% na 2,5 milijardi eura nakon što su niže cijene energenata i zastoj u radu rafinerije u SAD-u neutralizirali povećanu proizvodnju nafte i plina.

Tvrtka sa sjedištem u Londonu zadržala je svoju dividendu na 7,27 centi po dionici i zadržala stopu svog programa otkupa dionica na 1,75 milijardi dolara u sljedeća tri mjeseca, slično kao u prethodnom kvartalu.

Dobit je pala pet postotnih bodova ispod predviđanja analitičara, ometajući napore izvršnog direktora Murraya Auchinclossa da održi tvrtku na čvrstim nogama nakon teškog razdoblja koje je uslijedilo nakon iznenadne ostavke prethodnika Bernarda Looneyja u rujnu.

Auchincloss, koji je bio šef financija pod Looneyjem, obećao je pojednostaviti poslovanje BP-a i smanjiti troškove usprkos sumnjama ulagača oko planova da se smanji fokus tvrtke na naftu i plin i proširi poslovanje s niskom emisijom ugljika.

BP je u utorak predstavio cilj da do kraja 2026. ostvari uštedu novčanih troškova od najmanje 2 milijarde dolara u odnosu na 2023.

Temeljna dobit od zamjenskih troškova u prvom tromjesečju, kako BP definira neto prihode, promašila je konsenzusnu prognozu analitičara od 2,87 milijardi dolara i bila je znatno manja od dobiti od 3 milijarde dolara u prethodnom tromjesečju i 5 milijardi dolara godinu ranije.

BP je nadmašio prognoze u prethodnom tromjesečju, ali ih je promašio u dva ranija.

Rezultati odražavaju niže cijene energije i učinak prekida rada u rafineriji Whiting u Indiani, što je djelomično neutralizirano snažne rezultate trgovanja naftom, višim maržama rafiniranja te proizvodnjom nafte i plina.

Proizvodnja nafte i plina porasla je za 2,1% u odnosu na godinu ranije na 2,38 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno zahvaljujući pokretanju polja u Azerbajdžanu i Sjedinjenim Državama.

“Vidimo dobar operativni zamah”, rekao je Auchincloss za Reuters.

Novčani tok BP-a smanjen je za 34% na 5 milijardi dolara nakon obnavljanja zaliha dizela i benzina uoči ljeta, rekao je Auchincloss.

Dug tvrtke porastao je na 53 milijarde dolara, dok je omjer duga i tržišne kapitalizacije porastao na 22% s 19,7% u prethodnom kvartalu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari