Shell nadmašio očekivanja financijskim rezultatima

Pixabay.com
Nafta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Shell je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju 2024. u iznosu od 7,7 milijardi dolara, nadmašivši očekivanja nakon što su poremećaji u Crvenom moru i Rusija utjecali na trgovinu naftom.

Kompanija je također najavila da će otkupiti 3,5 milijardi dolara svojih dionica u sljedeća tri mjeseca, po sličnoj stopi kao u prethodnom kvartalu.

Shellov novčani tok porastao je za šest posto, u odnosu na prethodno tromjesečje, na 13,3 milijarde dolara odražavajući snažne operativne rezultate, posebno u njegovom odjelu za ukapljeni prirodni plin, prenosi Reuters.

“Shell je ostvario još jedno tromjesečje dobrih operativnih i financijskih rezultata, pokazujući našu stalnu usredotočenost na pružanje veće vrijednosti uz manje emisije”, rekao je izvršni direktor Wael Sawan.

Odjeli za kemikalije i proizvode, koji uključuju rafiniranje i trgovinu naftom, zabilježili su veliki porast prilagođene zarade u odnosu na prethodni kvartal na 2,8 milijardi dolara.

“Shell je nadmašio očekivanja, unatoč utjecaju nižih cijena plina tijekom prvog tromjesečja. Zarada je porasla, troškovi su pali, a glavni naftni i plinski proizvođač također je smanjio dug “, rekao je Stuart Lamont, investicijski menadžer u RBC Brewin Dolphin.

Zarada u Shellovom trgovanju LNG-om bila je za sedam posto niža u odnosu na prethodno tromjesečje, ali je ipak nadmašila očekivanja. Shellova LNG proizvodnja porasla je u prvom kvartalu 2024. za sedam posto, na 7,58 milijuna metričkih tona, u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok je prodaja pala za sedam posto na 16,87 milijuna tona.

Ukupna proizvodnja nafte i plina tvrtke porasla je za tri posto na otprilike 2,91 milijuna barela nafte dnevno.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari