Saborski Odbor očekuje odgovor o novim genomskim tehnikama

Pixabay.com
Biljka, ilustracija Foto: Pixabay.com

Saborski Odbor za poljoprivredu, koji je u studenom pokrenuo politički dijalog s Europskom komisijom o njenom Prijedlogu uredbe o biljkama dobivenim novim genomskim tehnikama (NGT), očekuje da mu se o tome dostavi odgovor, priopćeno je u ponedjeljak iz Odbora.

Odbor je ranije prepoznao problem koji bi mogao nastupiti provedbom predložene uredbe pa je već u rujnu, na Međuparlamentarnoj konferenciji “Doprinos nacionalnih parlamenata unapređenju Zajedničke poljoprivredne politike”, koja je u Hrvatskom saboru okupila predstavnike 24 parlamenta, otvorio raspravu o toj temi.

Takav je pristup dao rezultate, jer uz politički dijalog koji je Odbor o ovoj Uredbi uputio prema Europskoj komisiji, do sada su reagirali i nadležni odbori parlamenata Mađarske, Cipra, Danske, Češke, Portugala, Nizozemske i Austrije, prenosi Hina.

“Nadamo se da će Komisija ozbiljno shvatiti dostavljene primjedbe, jer ovako predložen tekst može imati nepovratan negativan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, okoliš, bioraznolikost, zdravlje ljudi i životinja”, poručila je predsjednica Odbora Marijana Petir.

Smatra kako državama članicama EU treba omogućiti samostalno odlučivanje o ograničavanju ili zabrani uzgoja NGT bilja na vlastitom teritoriju ili dijelu teritorija. Podsjeća i kako je Europski sud u odluci iz 2018. godine izjednačio GMO i NGT, ocijenivši kako bi regulativa vezana uz NGT trebala biti dio Direktive o GMO.

Predložena uredba ne provodi i zanemaruje načelo predostrožnosti, ističe Petir i navodi kako je njen Odbor zatražio od Europske komisije da mu dostavi obrazloženje o pravnoj utemeljenosti predložene uredbe o NGT, u odnosu na međunarodno preuzete obvezujuće zahtjeve i europski pravni poredak.

Uredbom nije definirana odgovornost odnosno naknada štete u slučaju neželjenog širenja, ne predlaže se jasan plan o upravljanju suživotom između proizvodnje NGT bilja i konvencionalnog i ekološkog uzgoja, pa dugoročne posljedice nije moguće procijeniti.

“Ukazali smo na nužnost prepoznavanja potencijalnih rizika od patentiranja, s obzirom na to da je NGT biljke/sjeme moguće patentirati, što nije slučaj s proizvodima konvencionalnog oplemenjivanja, a što bi u budućnosti moglo dovesti do monopola pojedinih proizvođača”, upozorila je Petir

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari