Ruska naftna kompanija podnijela tužbu protiv njemačke vlade

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Ruska naftna kompanija Rosneft podnijela je njemačkom ustavnom sudu tužbu protiv vlade zbog uvođenja državne uprave u njezinoj podružnici, rekli su u četvrtak odvjetnici kompanije.

U rujnu prošle godine vlada je preuzela Rosneft Deutschland, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju, prenosi Hina. U listopadu Rosneft je zbog toga podigao tužbu.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj, podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom, a derivatima opskrbljuje i dijelove Poljske.

EU je uveo embargo na rusku naftu koja se dostavlja brodovima i Njemačka je pokušavala pronaći druga rješenja za opskrbu rafinerija.

Vlada je odluku o uvođenju državne uprave branila tvrdnjom da je zbog poremećaja u opskrbi ruskom naftom željela osigurati opskrbu derivatima i upravni sud odbacio je u ožujku Rosneftovu tužbu, zaključivši da vlada uvođenjem državne uprave nije prekoračila mandat.

Rosneftov pravni zastupnik Malmendier Legal objavio je u četvrtak da je podnio tužbu ustavnom sudu u kojoj ukazuje na proceduralne pogreške nižeg suda, kršenje ustavnog načela prava na saslušanje i neustavnost dijela njemačkog zakona o energetskoj sigurnosti.

Istaknuli su da je Rosneft podnio tužbu saveznom upravnom sudu i zbog vladinih odluka o produljenju mandata državne uprave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari