Revizori: Europska unija nije spremna za plinsku krizu

Freepik.com
Plin, ilustracija, Foto: Freepik.com

Europska unija nije spremna za potencijalnu plinsku krizu, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA), upozorivši da Europska komisija nije definirala cijenu plina koju si kućanstva i kompanije mogu priuštiti i da članice još zaziru od bilateralnih sporazuma o solidarnosti u opskrbi. EU je u kratkom roku smanjila uvoz ruskog plina, što je izazvalo krizu u opskrbi, konstatiraju revizori.

U takvim je uvjetima plin naglo poskupio, s 51 euro za megavatsat u kolovozu 2021. na čak 339 eura za megavatsat godinu dana kasnije te su članice EU-a počele subvencionirati cijene plina i struje, izdvojivši samo u 2022. oko 390 milijardi eura kako bi ublažile pritisak poskupljenja na kućanstva i kompanije.

Do kraja 2023. EU je uspješno zamijenila Rusiju drugim dobavljačima, a cijene su se stabilizirale, spustivši se početkom ove godine na pretkriznu razinu. Unija je paralelno u krizi smanjila potrošnju plina, za planiranih 15 posto, iako nije jasno je li taj cilj postignut zbog mjera ili su pomogli i vanjski faktori, poput visokih cijena i blage zime. Članice su istodobno napunile skladišta, ali su postizanjem zacrtane razine popunjenosti od 90 posto samo dosegnule razinu iz pretkriznog razdoblja.

EU je pokrenula i platformu za trgovinu plinom AggregateEU, ali revizori nisu uspjeli utvrditi je li donijela ikakvu dodanu vrijednost u usporedbi s postojećim platformama budući da su se razlike u cijenama u pojedinim članicama iz kriznog razdoblja značajno smanjile prije njezinog pokretanja.

Komisija je istodobno ponovno naglašavala da je cjenovno dostupna energija važna, ali do krize nije definirala ni izmjerila cjenovnu dostupnost, niti je stvorila okvir za eksplicitno rješavanje tog pitanja, prenosi Hina.

Bruxelles je 2020. u priopćenju o cijenama i troškovima energije u članicama EU-a naveo da su se cijene u razdoblju od 2015. do 2019. kretale u rasponu od 10 do 40 eura za megavatsat, ali nije komentirao mogu li građani i kompanije priuštiti energiju po tim cijenama. U ožujku prošle godine Komisija se složila s procjenama tržišta da cijene plina u idućih godinu dana ne bi trebale prekoračiti 50 eura za megavatsat, upozorivši da bi uz tu cijenu bilo teško smanjiti potrošnju.

“To navodi na zaključak da je 50 eura za megavatsat možda plafon čije prekoračenje povlači za sobom promjenu ponašanja kućanstava i kompanija. Komisija nije naznačila da je to plafon cjenovne dostupnosti”, navode.

EU je pojačano ovisan o nabavi ukapljenog plina na svjetskim tržištima, što povećava rizik strukturno viših cijena i izraženijih oscilacija u slučaju tijesne opskrbe pa EU mora pojačati naglasak na cjenovno dostupnom plinu, smatraju. Mnoge članice istodobno i dalje zaziru od sklapanja bilateralnih sporazuma o solidarnosti.

“Komisija je već 2014. znala da bi prekid isporuke ruskog plina značajno utjecao na cijene, ali nije izradila modele o utjecaju na potrošače i na kompanije”, rekao je revizor João Leão.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari