Gradska plinara Zagreb podnijela tužbu Upravnom sudu protiv odluke HERA-e

Pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) podnijela je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA) jer smatra da je natječaj, kojim je posao javne opskrbe plinom u Zagrebu dobilo Međimurje-plin, proveden nezakonito i da treba biti poništen. 

Radi se o odluci HERA-e o određivanju opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za distribucijsko područje operatora distribucijskog sustava Gradska plinara Zagreb (GPZ) za razdoblje od 1. listopada 2024. godine do 30. rujna 2027. godine, podsjeća Hina. Taj je posao, koji je dosad obavljao GPZO, dobila tvrtka Međimurje plin iz Čakovca.

“Upravni spor pokrenut je budući da na odluku HERA-e koja je donesena 29. svibnja ne postoji mogućnost žalbe”, stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga.

U svojoj tužbi GPZO ističe niz argumenata koji, po njima, upućuju na to da je natječaj proveden nezakonito i da treba biti poništen. 

GPZO, uz ostalo, argumentira kako je Zakonom o tržištu plina propisano da je kriterij za odabir tehnička i stručna sposobnost ponuditelja za obavljanje opskrbe u obvezi javne usluge, dok HERA, navodi se, u natječaju uopće nije propisala da su energetski subjekti, koji daju ponudu za opskrbljivača u obvezi javne usluge, dužni dostaviti dokaz da imaju sklopljen odgovarajući pravni posao o opskrbi plinom s drugim sudionikom na tržištu plina.

Nadalje, ističu iz Holdinga, u pogledu financijske sposobnosti, HERA je kao dokaz tražila samo neobvezujuća pisma namjere poslovne banke ili osnivača, koja sama po sebi nemaju nikakvu pravnu važnost, odnosno ne mogu biti relevantan dokaz da je ponuditelj zaista financijski sposoban.

“HERA je svoj natječaj na svojim stranicama objavila 16. svibnja s rokom do 24. svibnja, no prema Zakonu (članak 61., stavak 2.) obavijest o natječaju se mora objaviti u Narodnim novinama, a to se dogodilo tek na zadnji dan natječaja i otvaranja ponuda tj. 24. svibnja. U istom članku Zakona je propisano i da se obavijest o natječaju mora objaviti i u Službenom listu Europske Unije, a HERA je propustila to napraviti čime su opskrbljivači dovedeni u nepovoljniji položaj”, stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga.

Također, Holding navodi da je Zakonom u članku 62. propisan uvjet da za energetskog subjekta nikada nije pokrenut postupak privremenog oduzimanja dozvole, dok je HERA u natječaju sasvim proizvoljno taj rok, protivno zakonskim odredbama, skratila na zadnjih pet godina od trenutka pokretanja natječaja.

S obzirom na navedeno, GPZO očekuje da će Upravni sud donijeti presudu u korist tvrtke i poništiti natječaj koji je proveden nezakonito.

GRADSKA PLINARA ZAGREB d.o.o.

Radnička Cesta 1, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
35.566.057,56 (2023)
Broj zaposlenih:
384 (2023)

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari