Raste prodaja Xiaomi pametnih uređaja u Hrvatskoj

Pixabay.com
Xiaomi uređaj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kineski proizvođač pametnih telefona i drugih uređaja Xiaomi od 2021. otkad posluje u Hrvatskoj s prodajom telefona se na tržištu izmjenjuje na drugom i trećem mjestu, a raste mu i prodaja drugih uređaja, istaknuo je na predstavljanju portfelja Xiaomija regionalni menadžer za Hrvatsku i Sloveniju, Goran Mudrovčić.

Mudrovčić je naglasio, prenosi Hina, da Xiaomi sa strategijom pametnog življenja te uz prateću platformu i aplikaciju nastoji ljudima približiti pametnije načine života kroz IoT (internet of things) povezivanje uređaja.

“U cijelom svijetu raste popularnost takvih uređaja i načina povezivanja”, dodao je Mudrovčić, uz podatke da je u drugom kvartalu 2023. godine broj spojenih IoT uređaja na Xiaomijevoj AIoT platformi porastao na 654,5 milijuna ili za 24,2 posto u odnosu na 2022. godinu i to bez pametnih telefona, tableta i laptopa.

Istodobno, broj korisnika koji imaju pet i više priključenih uređaja na AIoT platformi je 13 milijuna ili 27,8 posto više nego lani.

Hina
Predstavljanje poslovnih rezultata, Xiaomi Foto: Hina/Damir-Senčar, 13.rujan 2023.

Xiaomi je osnovan 2010. godine te je s proizvodima prisutan u više od 100 zemalja i regija diljem svijeta, a globalna konzultantska tvrtka Boston Consulting Group (BCG) stavila ga je na 29. mjesto na listi „50 najinovativnijih kompanija 2023.“, što je pomak za dva mjesta gore u odnosu na 2022.

Poslovne pokazatelje samo za Hrvatsku i regiju, pa ni Europu nisu iznosili, prenosi Hina, ali prema ranije objavljenim podacima, Xiaomijeva prilagođena neto dobit u drugom kvartalu 2023. porasla je 147 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,1 milijardi juana (jedan juan je 0,13 eura, po zadnjim tečajevima).

To je, kako su kazali, ujedno i najveća tromjesečna dobit kompanije od četvrtog tromjesečja 2021. Ukupni prihodi Xiaomija su pak u drugom tromjesečju 2023. porasli na 67,4 milijarde RMB-a ili za 13,2 posto.

Prema Canalysu, Xiaomijev globalni tržišni udio pametnih telefona povećao se za 1,6 postotnih bodova s globalnom isporukom od 32,9 milijuna pametnih telefona te je u drugom tromjesečju 2023. prihod od pametnih telefona dosegao 36,6 milijardi RMB ili 4,6 posto više. Time je, piše Hina, u drugom tromjesečju 2023. Xiaomi bio među prva tri igrača u segmentu isporuke pametnih telefona svijetu.

Današnje predstavljanje je ujedno bilo i prvo takve vrste na hrvatskom tržištu, sa cijelim portfeljem proizvoda za Hrvatsku i Sloveniju.

2 Odgovora

  1. Odlična marka mobitela. Drago mi je da su se probili na tržište i pokazali da i dalje ima mjesta konkurenciji i to kvalitetnoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari