Rast kineskog izvoza nadmašio očekivanja analitičara

Freepik.com
Kineski juan, Foto: Freepik.com

Kineski izvoz u svibnju je porastao najbržim tempom u više od godinu dana unatoč trgovinskim napetostima s Europskom unijom i SAD-om, iako je uvoz bio manji od očekivanja analitičara, prema carinskim podacima objavljenim u petak.

Izvoz je u svibnju skočio za 7,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine na 302,35 milijardi dolara, rastući najbržim tempom još od travnja 2023. Uvoz je porastao za 1,8 posto na 219,73 milijardi dolara, dok su procjene analitičara govorile o rastu od oko 4 posto.

Dio porasta izvoza ove godine može se objaviti nižom ukupnom razinom u usporedivom razdoblju prošle godine, kada je izvoz pao za 7,5 posto.

Usporedbe radi, izvoz je u travnju porastao za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz u travnju porastao za 8,4 posto.

Snažan izvoz uzrokovao je povećanje trgovinskog suficita Kine na 82,62 milijarde dolara, u odnosu na 72,35 milijardi dolara u travnju.

Rast izvoza dolazi dok se Kina suočava sa sve većim trgovinskim napetostima sa SAD-om i Europom. SAD podiže carine na električne automobile kineske proizvodnje, dok Europa razmatra uvođenje sličnih nameta.

“Malo je vjerojatno da će strane carine odmah ugroziti izvoz; ako ništa drugo, mogle bi povećati izvoz jer tvrtke ubrzavaju isporuke kako bi izbjegle carine.” rekao je Zichun Huang iz Capital Economicsa u dopisu.

Huang je također rekao da će izvoz podržati slabiji realni efektivni tečaj.

“Količine uvoza bile su malo promijenjene prošlog mjeseca, ali vjerojatno će uskoro porasti, uz povećanu državnu potrošnju koja će poduprijeti uvozno intenzivan građevinski sektor”, rekla je.

Tvornička aktivnost u Kini usporila je više od očekivanog u svibnju, prema službenom istraživanju objavljenom krajem svibnja.

Kina se borila da se oporavi nakon pandemije COVID-19, dok se istovremeno bori sa slabijom potražnjom na globalnoj razini nakon što su američka središnja banka i druge središnje banke podigle kamatne stope kako bi suzbile inflaciju. Pad kineskog sektora nekretnina također opterećuje rast gospodarstva.

Kina je postavila cilj od oko 5 posto za gospodarski rast ove godine, što je ambicija koja će zahtijevati veću podršku politike, kažu ekonomisti.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari