Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu poboljšano u rujnu, najviše u uslužnom sektoru

Foto: Roman Odintsov/Pexels

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu poboljšalo se u rujnu, odražavajući val optimizma u industriji i u uslužnom sektoru, pokazalo je u četvrtak izvješće Europske komisije koje je prenijela Hina.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj porastao je u rujnu za 3,5 bodova u odnosu na kolovoz, na 105, a najviše se popravilo raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u rastu indeksa za četiri boda.

Menadžeri u sektoru usluga poboljšali su ocjenu potražnje unatrag tri mjeseca, a očekuju više posla i pred kraj godine.

I industrija signalizira blagi optimizam, iskazan u rastu indeksa za 1,9 bodova, na valu znatno poboljšanih očekivanja prodajnih cijena i smanjenih zaliha.

Blago se popravilo i raspoloženje potrošača, čiji je indeks porastao za 1,6 bodova.

Blagi pesimizam iskazali su pak menadžeri u maloprodaji i u građevinskom sektoru, iskazan u padu indeksa za jedan odnosno 0,9 bodova.

Ekonomska klima u eurozoni i EU neznatno se pak pogoršala u rujnu, prema padu indeksa ESI za 0,3 odnosno za 0,4 boda.

Najviše se pogoršalo raspoloženje među potrošačima, iskazano u padu indeksa za 1,8 bodova u eurozoni i za 1,6 bodova u EU, izračunala je EK.

Blago pogoršanje zabilježeno je i u građevinskom sektoru, čiji je indeks pao na oba područja za 0,8 bodova. Slijedi maloprodaja s padom indeksa za 0,6 bodova u zoni primjene zajedničke europske valute i 0,4 boda u EU.

Poboljšanje bilježi samo industrija eurozone, iskazano u rastu indeksa za 0,9 bodova. U EU bilo je gotovo nepromijenjeno.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari