Qantas mora platiti više od 73 milijuna eura kazne: Prodavali su karte za otkazane letove

Pixabay.com
Qantas, Foto: Pixabay.com

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas Airways pristala je platiti više od 73 milijuna eura zbog tužbe regulatora. Tvrtka je optužena da je prodavala tisuće karata na već otkazanim letovima.

Qantas Airways podijelit će oko 12 milijuna eura između više od 86.000 kupaca koji su rezervirali karte na takozvanim “letovima duhova” i platiti nagodbu veću od 61 milijun eura. Na nagodbu su se odlučili umjesto odlaska na sud, rekla je Australska komisija za konkurenciju i zaštitu potrošača (ACCC), a sve su potvrdili i iz zrakoplovne tvrtke.

Ovo je najveća kazna ikad za jednog australskog zračnog prijevoznika i među najvećima u tom sektoru u svijetu.

“Priznajemo da je Qantas iznevjerio kupce i da nije zadovoljio vlastite standarde. Nagodba znači da možemo kompenzirati pogođene kupce puno prije nego da se slučaj nastavio na Saveznom sudu”, rekla je izvršna direktorica Vanessa Hudson napominjući da sud još mora potpisati nagodbu.

“Ova kazna poslat će snažnu poruku drugim tvrtkama da to ne smiju raditi”, rekla je predsjednica ACCC-a Gina Cass-Gottlieb.

Međutim, visina nagodbe je neznatna u usporedbi s neto dobiti većom od 906 milijuna eura koju analitičari predviđaju da će Qantas imati do kraja lipnja, prema podacima London Stock Exchange Groupa.

Oni koji su kupili karte na nepostojećim domaćim letovima trebali bi dobiti 138 eura, a ljudi koji su kupili karte za međunarodne letove trebali bi dobiti 277 eura uz povrat novca, rekli su avioprijevoznik i regulator.

Tužba ACCC-a bila je usredotočena na mjesece nakon ponovnog otvaranja australske granice 2022. godine jer su prije toga na snazi bila razna ograničenja zbog pandemije, prenosi Reuters. Tada su globalno otkazani mnogi letovi zbog nedostatka osoblja, a putnici su imali pritužbe na izgubljenu prtljagu.

Qantas je tvrdio da se suočava sa sličnim izazovima kao i zrakoplovni prijevoznici diljem svijeta, ali ACCC je rekao da svojim postupcima krši zakon o potrošačima. Regulator tvrdi da je zrakoplovna tvrtka ponekad prodavala karte za letove tjednima nakon što su ti letovi bili otkazani. Cass-Gottlieb iz ACCC-a istaknula je da je nagodba uključivala obećanje Qantasa da to neće ponovno učiniti.

Qantas još uvijek čeka da sazna koliko će morati platiti za gotovo 1.700 zaposlenika koje je otpustio 2020. godine nakon što je sud utvrdio da su otpuštanja bila nezakonita.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari