Alaska Airlines otkazao više od 200 letova, zrakoplovi prizemljeni zbog inspekcije

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tvrtka Alaska Airlines je priopćila da su otkazali 170 letova u nedjelju i još 60 u ponedjeljak, nakon što je američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) naredila prizemljenje 171 zrakoplova Boeing 737 MAX 9 radi inspekcije.

Zrakoplovna kompanija je rekla da će se otkazivanja letova nastaviti i u prvoj polovici tjedna, prenosi Reuters. Nedjeljna otkazivanja utjecala su na gotovo 25.000 putnika, priopćio je ovaj avio prijevoznik sa sjedištem u Seattleu, koji u svojoj floti ima 65 zrakoplova Boeing 737 MAX 9.

FAA je u subotu naredila privremeno prizemljenje 171 Boeingovog zrakoplova nakon što je zrakoplov Alaska Airlinesa, koji je bio star osam tjedana, morao prinudno sletjeti zbog otvora u trupu.

Vrata na lijevoj strani mlažnjaka otpala su nakon polijetanja iz Portlanda u saveznoj državi SAD-a Oregonu. Putovali su u grad Ontario u Kaliforniji, a otvor na trupu prisilio je pilote da se vrate i sigurno slete. U zrakoplovu je bio 171 putnik i šest članova posade.

“Ostat će prizemljeni dok se FAA ne uvjeri da su sigurni”, rekla je agencija o zrakoplovima Boeing 737 MAX 9 u priopćenju.

Dobavljač zrakoplova Spirit AeroSystems proizveo je i inicijalno ugradio dio trupa na novi mlažnjak Boeing 737 Max 9, ali Boeing također ima ključnu ulogu u uobičajenom procesu završetka ugradnje, rekli su izvori.

Zbog složenog, dvoslojnog procesa ugradnje, očekuje se da će istražitelji ispitati jesu li se pojavili nedostaci u Spiritovoj tvornici ili u tvornici Boeinga. Financijske posljedice po tvrtku još uvijek nisu objavljene.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari