Prijevoznici iz Dubaija naručili 125 Boeingovih zrakoplova u vrijednosti od 50 milijardi dolara

Pixabay.com
Zrakoplovi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prijevoznici iz Dubaija naručili su Boeingove mlazne zrakoplove u ponedjeljak u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Učinili su to kako bi se osigurali zbog sve jače konkurencije i sve manje zrakoplova za duge relacije, a predviđaju i rast međunarodnih putovanja.

Emirates, tvrtka u državnom vlasništvu, i sestrinska zrakoplovna tvrtka Flydubai osigurali su 125 Boeingovih širokotrupnih zrakoplova na otvaranju Dubai Airshowa, prenosi Reuters.

Narudžbe su uključivale 55 Boeinga 777-9 s 400 sjedala i 35 zrakoplova manjeg Boeinga 777-8. Emirates je također uzeo pet dodatnih 787 Dreamlinera dok je Flydubai naručio 30 zrakoplova istog tipa u svojoj prvoj narudžbi zrakoplova za duge relacije.

“Ove narudžbe zajedno predstavljaju značajna ulaganja koja odražavaju predanost Dubaija budućnosti zrakoplovstva”, rekao je predsjednik Emiratesa i Flydubaija Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

U New Yorku su dionice Boeinga porasle za 4,4 posto nakon narudžbi, koje su također uključivale 45 uskotrupnih 737 MAX aviona za njemačko-tursku zrakoplovnu kompaniju SunExpress.

Dužnosnici iz industrije procjenjuju da zrakoplovne kompanije diljem svijeta pregovaraju o kupnji od 700 do 800 novih mlažnjaka, uključujući oko 300 širokotrupnih.

“Ovo je višestruka narudžba i puno aviona. Problem je što ih proizvođači ne mogu napraviti dovoljno”, rekao je Bernsteinov analitičar Douglas Harned.

Čini se da bi moglo biti i drugih narudžbi, a da se o njima nije javno govorilo u Dubaiju. Najnoviji zračni prijevoznik Saudijske Arabije Riyadh Air rekao je da još uvijek pregovara s proizvođačima aviona o naručivanju uskotrupnih zrakoplova.

Saudia Airlines Group planira naručiti oko 150 uskotrupnih zrakoplova za Saudia Airline i niskotarifni Flyadeal, rekao je potpredsjednik grupe za upravljanje flotom za Asharq TV.

Uz mnoge mlažnjake koji bi trebali biti isporučeni tek 2030. i koji bi ostali na nebu dva desetljeća, zrakoplovni prijevoznici kockaju se s dugoročnom potražnjom budućih putnika, od kojih se mnogi tek trebaju roditi, kažu stručnjaci.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari