Boeing predviđa da će kineski zrakoplovni prijevoznici do 2042. trebati 8.560 novih aviona

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američki proizvođač aviona Boeing blago je podigao dugoročnu procjenu isporuka novih komercijalnih zrakoplova Kini, predviđajući kontinuirani rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta i pojačanu potražnju za domaćim putovanjima.

Američki proizvođač sada očekuje da će kineski zrakoplovni prijevoznici do 2042. godine trebati 8.560 novih komercijalnih zrakoplova. Lani je predviđao da će im kroz 20 godina trebati približno 8.485 novih zrakoplova.

U lipnju su, prenosi Hina, objavili da su i dalje “vrlo optimistični” u prognozama za Kinu, koja bi trebala činiti petinu svjetskog tržišta zračnog prometa.

Procjenjuju da će se kineska flota u idućih 20 godina više nego udvostručiti, na gotovo 9.600 mlažnjaka, i da će kinesko tržište domaćeg zračnog prometa biti najveće na svijetu 2042. godine, s potražnjom od 6.470 uskotrupnih aviona.

“Domaći zračni promet u Kini već je premašio pretpandemijske razine, a međunarodni promet kontinuirano se oporavlja”, rekao je Darren Hulst, Boeingov potpredsjednik za komercijalni marketing.

Budući da kinesko gospodarstvo i promet rastu, Boeingova kompletna linija komercijalnih mlažnjaka igrat će ključnu ulogu u održivom i efikasnom podmirenju rasta potražnje, dodao je Hulst.

No, Boeing još čeka zeleno svjetlo za obnovu isporuka zrakoplova 737 MAX kineskim avioprijevoznicima, zaustavljenih prije više od četiri godine zbog dvije teške nesreće.

Boeing na zalihama ima oko 85 mlažnjaka modela MAX za kineske kupce, a njih 55, predviđenih za kineske zrakoplovne tvrtke, ponovo je plasirano na tržište, objavila je tvrtka u srpnju.

Reuters je proljetos izvijestio da je kineski regulator za zrakoplovstvo objavio izvješće koje Boeing smatra ključnim za obnovu isporuka. No, zrakoplovi još čekaju, napominje novinska agencija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari