Vietnam Airlines potpisao ugovor vrijedan 7,8 milijardi dolara za nabavku 50 aviona Boeing 737 MAX

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija Foto: Pixabay.com

Bijela kuća priopćila je u ponedjeljak da je ugovor Vietnam Airlinesa (HVN.HM) o kupnji 50 zrakoplova 737 MAX od američkog proizvođača aviona Boeing (BA.N) vrijedan 7,8 milijardi dolara.

Dogovor između dviju kompanija objavili su u nedjelju, prenosi Reuters.

Prema Međunarodnom udruženju zračnog prometa (IATA), Vijetnam je bio peto najbrže rastuće zrakoplovno tržište u svijetu 2022. godine kada je ukinuo ograničenja putovanja zbog pandemije COVID-19. IATA predviđa da će zemlja opsluživati ​​150 milijuna putnika u zračnom prijevozu do 2035. godine.

Boeing također ima ugovor s Vietnam Airlinesovim konkurentom VietJetom (VJC.HM) za prodaju 200 svojih aviona 737 MAX.

Zrakoplovi Boeing 737 MAX mjesecima su bili prizemljeni diljem svijeta nakon dvije fatalne nesreće u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. godine. Vratili su se u promet krajem 2020. godine.

Vietnam Airlines zabilježio je neto gubitak od 53,96 milijuna dolara u drugom tromjesečju ove godine, što je njegovo 14. tromjesečje u minusu, pokazala su financijska izvješća. Prijevoznik je rekao da su gubici nastali zbog rasta cijena goriva i drugih čimbenika financijskog rizika.

Boeing je također razgovarao s vijetnamskim vlastima, zajedno s drugim američkim obrambenim tvrtkama, o mogućoj prodaji vojne opreme, uključujući dronove i helikoptere.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden trenutačno je u posjetu Hanoju, a najviši čelnici kompanija koriste tu priliku za sklapanje poslovnih partnerstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari