Prvi signal oporavka: Industrijske narudžbe u Njemačkoj porasle u kolovozu

Movidagrafica Barcelona/Pexels

Industrijske narudžbe u Njemačkoj porasle su u kolovozu, potaknute valom potražnje za računalnim, elektroničkim i optičkim proizvodima, pokazali su u petak podaci statističkog ureda koje prenosi Hina.

Sezonski i kalendarski prilagođene narudžbe u njemačkoj industriji porasle su u kolovozu za 3,9 posto u odnosu na srpanj kada su prema revidiranim podacima smanjene za 11,3 posto, utvrdio je Destatis.

Rezultati u srpnju i lipnju bili su pokazali snažne oscilacije zbog poslova velikih vrijednosti, a oporavak u kolovozu potvrđuje podatak da je, kada se oni isključe, obujam narudžbi porastao za 3,9 posto u odnosu na srpanj.

Motor oporavka bio je 37,9-postotni skok narudžbi u proizvodnji računalnih, elektroničkih i optičkih proizvoda u odnosu na srpanj, ističu statističari, izdvojivši snažnu potražnju za elektroničkim komponentama.

Potražnja u ključnoj automobilskoj industriji smanjila se pak za 0,7 posto, a u industriji strojeva zadržala se na srpanjskoj razini.

Inozemne narudžbe uvećane su na mjesečnoj razini za 3,9, a domaće za četiri posto, pokazuju podaci.

U ministarstvu gospodarstva upozoravaju pak da podaci za srpanj i kolovoz još uvijek pokazuju pad narudžbi, za 6,2 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Predviđaju ipak oporavak na kraju ove i početku iduće godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari