Njemački trgovinski višak u srpnju pao za 15 posto u odnosu na mjesec ranije

pixabay.com
Berlin, Njemačka, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemački višak u robnoj razmjeni sa svijetom znatno se smanjio u srpnju, odražavajući slabiji izvoz i pojačani uvoz, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda koje prenosi Hina.

Izvoz se u srpnju, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, smanjio za 0,9 posto u odnosu na lipanj kada je porastao za 0,2 posto.

Uvoz je, pak, porastao za 1,4 posto, nakon 3,2-postotnog skoka u lipnju.

Time se sezonski i kalendarski prilagođeni višak u njemačkoj robnoj razmjeni sa svijetom u srpnju smanjio za 15 posto u odnosu na lipanj, na 15,9 milijardi eura.

Na godišnjoj razini izvoz je pao za jedan posto, nakon 1,7-postotnog povećanja u lipnju. Uvoz je pak porastao za 10,3 posto, nešto snažnije nego u prethodnom mjesecu.

SAD je zadržao poziciju najvećeg izvoznog tržišta njemačkih tvrtki, uz 5,2 posto veću vrijednost isporuka nego u lipnju, od 13,5 milijardi eura. Snažno je porastao i uvoz, za 6,1 posto, na 7,9 milijardi eura.

Najviše je pak robe i u srpnju uvezeno iz Kine, u vrijednosti 13,2 milijarde eura, što ipak pokazuje pad od 5,8 posto u odnosu na lipanj. Izvoz u Kinu porastao je za 1,2 posto, na 8,3 milijarde eura.

Izvoz u ostale članice eurozone porastao je za 1,7 posto, na 51,2 milijarde eura. Još je snažnije porastao uvoz, za 5,6 posto, na 41,7 milijardi eura, pokazuju podaci statističkog ureda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari