Prosvjedi zbog Uredbi Vlade RH: „Reforma svih reformi – nedovoljan 1“

Hina
Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda, Zagreb Foto: Hina/Damir Senčar/9.veljače 2024.

Na Trgu svetog Marka u Zagrebu održava se prosvjed pod nazivom “Reforma svih reformi – nedovoljan 1”, koji organiziraju Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) te Školski sindikat Preporod zbog nezadovoljstva predloženim koeficijentima za državne i javne službe.

Velik broj zaposlenika u obrazovanju i znanosti na svojim transparentnima poručuju da traže pravednije koeficijente, ali i pravedniji društveni položaj znanosti i obrazovanja. Jedan od zahtjeva je i da se učitelji i nastavnici premjeste u viši platni razred, s početnim koeficijentom 2.01.

Član Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Robert Broz izjavio je medijima kako su međuodnosi plaća u visokom obrazovanju takvi da gotovo nema radnog mjesta koje nije pogođeno, od čistačica do profesora, te da su uredbe nejasno napisane. Smatra i da će plaće na ovaj način rasti samo kratkotrajno. 

Iako Vlada najavljuje da će prihvatiti primjedbe sindikata, čije sugestije i čeka da bi finalizirala proces donošenja uredbi, tajnik NSZVO-a Matija Kroflin istaknuo je da je taj sindikat poslao primjedbe na 25 stranica, iako sama uredba ima dvije stranice. 

Podsjećamo, predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, tijekom jučerašnje sjednice, rekao je da Vlada čeka povratne informacije sindikata javnih službi da bi uredbe mogli i finalizirati, te podsjetio da je rast osnovice plaća već sadašnjim nacrtima uredba povećan za 40 posto, te da su povećana i druga materijalna prava. Vrijeme za sugestije sindikata uskoro se završava te će vlada do kraja veljače i donijeti finalne uredbe.

3 Odgovora

  1. Ne prođe ni jedna godina da zaposlenici u obrazovanju ne negoduju oko svojih plaća, koje su sasvim adekvatne, uzevši u obzir brojne beneficije koje njihova profesija ima. Također, istovremeno postoje zaposleni na drugim radnim mjestima koji su se duže školovali da bi došli do svojih diploma, te kada su ih napokon dobili, na svom poslu nemaju nikakve benefite, nego produžene smjene, a o spajanju praznika, slobodnim vikendima i produženim godišnjim odmorima i ljeti i zimi mogu samo sanjat. Pa oni kao takvi ne štrajkaju, jer si ni taj luksuz ne mogu priuštiti, jer bi nastao opći kaos među običnim ljudima koji trebaju njihove usluge i njih na njihovim radnim pozicijama. Jer misle prvenstveno na “običnog” čovjeka, a ne svoju osobnu korist.

  2. Bolje čvrsta jedinica nego klimava dvojka. Ne podržavam ovaj prosvjed nikako i nadam se da neće dobiti ovo što zahtijevaju jer nemaju nikakvo pokriće za to.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari