Promet u maloprodaji EU smanjio se u studenom, u Hrvatskoj porastao

Pixabay.com
Maloprodaja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Promet u maloprodaji u studenom 2023. godine, smanjio se za 0,3 posto u eurozoni, a u EU je bio manji za 0,2 posto, u odnosu na listopad iste godine, podaci su to Eurostata, statističkog ureda Europske Unije. U listopadu je promet trgovine na malo porastao za 0,4 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU.

U usporedbi sa studenim 2022. godine, kalendarski prilagođen promet u maloprodaji bio je manji za 1,1 posto u eurozoni i za jedan posto u EU.

Za neprehrambene proizvode promet u maloprodaji eurozone u studenom 2023. godine, u usporedbi s mjesecom prije, smanjio se za 0,4 posto, kod hrane, pića i duhana promet je bio manji za 0,1 posto, dok je promet motornih goriva porastao za 1,4 posto.

U EU je promet u maloprodaji, kao i u eurozoni, smanjen na mjesečnoj razini za 0,3 posto kod neprehrambenih proizvoda i za 0,1 posto kod hrane, pića i duhan, dok je kod motornih goriva porastao za 0,4 posto.

Kod država članica EU-a, ukupan promet u maloprodaji najviše se smanjio u Njemačkoj i to za 2,5 posto. U Luksemburgu se smanjio za 1,4 posto, a u Austriji je bio manji za 0,7 posto. Najveći rast zabilježen je u Portugalu gdje je se promet u maloprodaji povećao za 3,1 posto. Hrvatska i Slovenija su obje imale rast od tri posto, a Malta i Rumunjska od 1,7 posto.

Prema Eurostatu, u eurozoni je na godišnjoj razini promet u maloprodaji bio manji za 4,5 posto kod motornih goriva, za 0,7 posto je bio manji kod hrane, pića i duhana i za 0,2 posto kod neprehrambenih proizvoda.

U studenom 2023. u usporedbi sa studenim 2022. godine, promet u maloprodaji EU-a smanjio se za pet posto za motorna goriva, kod hrane, pića i duhana promet je bio manji za 0,5 posto, a kod neprehrambenih proizvoda za 0,2 posto.

Najveći godišnji pad ukupnog prometa u maloprodaji zabilježen je u Sloveniji, 11,1 posto. U Estoniji je promet u maloprodaji pao za 8,8 posto, dok je u Mađarskoj zabilježen pad od 5,4 posto.

U Španjolskoj je zabilježen najveći rast, tamo je promet porastao za 6,8 posto. Hrvatska je na drugom mjestu s rastom od 6,4 posto, a nakon nje je Danska gdje je zabilježen rast prometa u maloprodaji od 6,3 posto.

5 Odgovora

  1. Osjeti se porast standarda u Hrvatskoj.. u 12. mjesecu osobito.. bolje neka umre selo, nego običaji..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari