Proizvodnja mlijeka u EU: Samo 9,8 milijuna tona potrošeno na farmama

Pixabay.com
Mlijeko, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Farme u Europskoj uniji proizvele su oko 160 milijuna tona sirovog mlijeka u 2022. godini, što je za 300.000 tona manje u odnosu na godinu prije, prema podacima Eurostata, statističkog ureda EU-a.

Od toga je samo 9,8 milijuna tona potrošeno na farmama. Tamo je to mlijeko koristila obitelj farmera ili se izravno prodavalo potrošačima, a dio se koristio i kao hrana za životinje, tvrde statističari.

Ostalo mlijeko, 149,9 milijuna tona, isporučeno je mljekarama. Oko 145,6 milijuna tona tog mlijeka bilo je kravlje, a ostalo je bilo mlijeko ovaca, koza i drugih životinja.

Prema statističkim podacima, mljekare u EU proizvele su 22,5 milijuna tona mlijeka za piće i 7,7 milijuna tona kiselih mliječnih proizvoda.

Od 46,4 milijuna tona punomasnog mlijeka proizvedeno je 2,3 milijuna tona maslaca. Istodobno je od 59,2 milijuna tona punomasnog mlijeka i 16,9 milijuna tona obranog mlijeka proizvedeno 10,4 milijuna tona sira. Proizvedeno je i 55,9 milijuna tona sirutke te tri milijuna tona mlijeka u prahu, navodi Eurostat.

U EU je godišnji prinos mlijeka po kravi u prosijeku iznosio 7.653 kilograma u 2022. godini.

Na farmama u Njemačkoj proizvedeno je nešto više od jedne petine sirovog kravljeg mlijeka u EU, odnosno 21,1 posto. Sličan udio prerađen je i u mljekarama, oko 22 posto.

Dvije trećine kravljeg mlijeka u EU proizvedene su u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Italiji, odnosno 64,7 posto.

U 2022. su porasle cijene mlijeka u svim državama članicama na godišnjoj razini. Najveći rast zabilježen je u Nizozemskoj, 47 posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari