Vlada RH za mljekarstvo izdvojila 592,5 milijuna eura, mljekari nezadovoljni

Pixabay.com
Mlijeko, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vlada RH je na posljednjoj sjednici donijela odluku o Programu razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine, ukupne vrijednosti 592,5 milijuna eura, i Akcijski plana za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva za razdoblje do 2025. godine koji je vrijedan 141,7 milijuna eura. No, mljekari nisu zadovoljni.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) Igor Rešetar za Financije.hr kaže da je Odbor tijekom izrade programa davao određene prijedloge za izmjene, ali da ti prijedlozi nisu bili prihvaćeni.

“Koristili su kalkulacije za unaprjeđenje proizvodnje mlijeka iz 2020. godine, a tada su cijene repromaterijala bile drugačije nego što su danas, pa ipak nisu promijenili cifru koju su odredili za provedbu Programa i koja iznosi 592,5 milijuna eura. Predlagali smo da se točno zna koliko će se investirati po grlu, a koliko po farmi. Međutim, te stvari nisu bile prihvaćene i sada imaju jedan cjelovit program koji ne definira točno koliko se novca za što daje. U Programu govore o poljoprivrednom zemljištu. Piše da za povećanje proizvodnje mlijeka na raspolaganju treba biti 125.000 hektara zemljišta više, a predviđaju proizvodnju mlijeka od oko 600 milijuna litara. Naše analize su pokazale da je za to potrebno 190.000 hektara”, kazao je Rešetar.

Istaknuo je i da se program trebao više baviti uvjetima zbrinjavanja životinja s obzirom na zelenu politiku EU te da mnoge farme ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje raznih potpora koje se nude.

“Vlada je navela da je mljekarstvo važno za ruralni razvoj, za sela, za ljude na selu i to je točno. Međutim, da se to sve provede i da ljudi stvarno ostanu u proizvodnji mlijeka brojke trebaju biti realne, a oni u Programu koriste brojke iz 2020.”, rekao je Rešetar za Financije.hr.

pixabay.com
Mliječni proizvodi, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Ukupna sredstva koja su namijenjena za provedbu programa bit će raspoređena u narednih nekoliko godina pa je tako za razdoblje od 2024. do 2025. planiran iznos od 141,7 milijuna eura, od 2026. do 2028. 269,5 milijuna eura, a za razdoblje od 2029. do 2030. godine planirano je 181,2 milijuna eura.

Program je strukturiran kroz tri cilja, a to su povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka te osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaju da će se mjere iz Programa provoditi kroz intervencije proizvodno vezanih izravnih plaćanja te IAKS mjere ruralnog razvoja, natječaje i državne potpore.

Sredstva za provedbu Akcijskog plana osigurana su u Državnom proračunu Hrvatske za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. godinu. U ovoj godini je osiguran iznos od 60,9 milijuna eura, a u projekciji proračuna za 2025. planiran je iznos od 80,8 milijuna eura.

“Rijetko koji sektor poput proizvodnje mlijeka objedinjuje sve izazove i potrebe s kojima se suočava poljoprivreda, šire gospodarstvo i ruralni prostor današnjice. To svakako uključuje ulaganja u istraživanje i razvoj, podizanje produktivnosti proizvodnje, zamjenu radne snage umjetnom inteligencijom, smanjivanje negativnih emisija u okoliš, generacijsku obnovu i osiguranje fer dohodaka”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Smatra da će provedba Programa rezultirati povećanjem populacije krava, koza i ovaca u proizvodnji mlijeka. Prema tome, ukupna proizvodnja kravljeg mlijeka trebala bi iznositi oko 630 milijuna litara, ovčjeg 8,4 milijuna litara, a kozjeg 11,2 milijuna litara do kraja 2030. godine.

23 Odgovora

  1. Mali proizvođači mlijeka su vrlo važni za širenje cjelokupnog gospodarstva naše zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari