Prihod Nestlea manji u 2023. zbog visokih cijena

Pixabay.com
Nestle, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Švicarska prehrambena kompanija Nestle izvijestila je da joj se prihod blago smanjio u 2023. godini pod pritiskom nepovoljnih valutnih tečajeva i stagnacije prodaje zbog podignutih cijena.

Nestleov prihod pao je prošle godine za 1,5 posto, na 93 milijarde švicarskih franaka odnosno 97,8 milijardi eura. Nepovoljni valutni tečajevi smanjili su ga za 7,8 posto, a neto prodaja imovine za 0,9 posto, prenosi Hina.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja imovine porastao je za 7,2 posto, odražavajući za 7,5 posto više cijene i blagi pad obujma prodaje, za 0,3 posto. Najviše su prošle godine podigli cijene u Europi, za čak 10,6 posto, što je rezultiralo padom prodaje za 2,4 posto.

Neto dobit grupe u 2023. bila je veća za 20 posto nego u 2022., pa je tako dosegla 11,2 milijarde franaka.

Prehrambene tvrtke podižu cijene već više od dvije godine, pozivajući se na veće ulazne troškove energije, transporta i poljoprivrednih sirovina.

Nestle naglašava da bi u prvom tromjesečju cjenovna politika trebala biti puno blaža, a rast “puno više zasnovan na obujmu i na asortimanu”, rekao je izvršni direktor Mark Schneider.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari