Preminuo milijarder Charlie Munger, „desna ruka“ Warrena Buffetta

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Charlie_Munger_2.jpg
Preminuo Charlie Munger, Foto: Wikimedia Commons/Nick Webb

Charlie Munger, milijarder i potpredsjednik tvrtke Berkshire Hathaway te „desna ruka“ Warrena Buffetta, preminuo je u 99. godini.

Tvrtka je priopćila da je Munger umro mirno u bolnici u Kaliforniji, gdje je živio. Nije naveden nikakav uzrok. Munger bi 1. siječnja napunio 100 godina.

“Berkshire Hathaway ne bi mogao biti izgrađen do sadašnjeg statusa bez Charliejeve inspiracije, mudrosti i sudjelovanja”, rekao je Buffett, predsjednik Berkshirea i izvršni direktor u izjavi, prenosi Reuters.

Munger je bio i advokat za nekretnine, predsjednik i izdavač Daily Journal Corp, član odbora kompanije Costco, arhitekta i filantrop. Smrt Mungera, potpredsjednika Berkshirea od 1978. godine, označava kraj jedne ere u korporativnoj Americi i investiranju.

Buffet je Mungeru pripisao zasluge za proširenje svoje investicijske strategije za favoriziranje problematičnih kompanija po niskim cijenama u nadi da će ostvariti profit. Jedan od primera je preuzimanje kompanije za proizvodnju slatkiša See’s Candies za 25 milijuna dolara, koja je imala godišnju zaradu oko četiri milijuna dolara. Od tada je Berkshire Hathaway zaradio više od dvije milijarde dolara od ove kompanije.

Početkom 2023. godine, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 2,3 milijarde dolara, dok se bogatstvo Warrena Buffetta, procjenjuje na više od 100 milijardi dolara.

Uz Buffetta, Mungera su poštovali i ulagači diljem svijeta, koji su rekli da iako je Berkshire postavio menadžere kojima može vjerovati da će održati tvrtku, Mungerov gubitak duboko će se osjetiti.

“To će ostaviti veliku prazninu za investitore koji su svoje misli, riječi i aktivnosti oblikovali oko Mungera i njegovih uvida”, rekao je Thomas Russo, partner u Gardner Russo & Quinn u Lancasteru, Pennsylvania, i dugogodišnji dioničar Berkshirea.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari