Cijena nafte raste dok se čeka sastanak OPEC+

Pixabay.com
Naftni tanker, Foto: Pixabay.com

Cijena nafte je veća u srijedu jer su ulagači postali oprezni uoči ključnog sastanka OPEC+ na kojem će se odlučiti o proizvodnoj politici u nadolazećim mjesecima, dok je prekid opskrbe uzrokovan olujom u Crnom moru također  potaknuo rast cijena.

Fjučersi nafte Brent porasli su za tri centa, te iznosi 81,71 dolar po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte ojačali su 17 centi te iznose 76,58 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti tijekom jučerašnjeg trgovanja dobile oko dva posto, podsjeća Reuters, zbog mogućnosti da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici poput Rusije (OPEC+) produljiti ili produbiti smanjenje opskrbe, kao i zbog zabrinutosti oko kazahstanske proizvodnje nafte i slabijeg američkog dolara.

“Ulagači su pokrili kratke pozicije uoči sastanka OPEC+ zbog zabrinutosti zbog prekida opskrbe iz Kazahstana. Očekuje se da će se WTI neko vrijeme kretati oko 76 dolara, s rasponom od pet dolara iznad i ispod, osim ako OPEC+ značajno ne poveća smanjenje proizvodnje “, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities.

OPEC+ bi trebao održati internetski ministarski sastanak u četvrtak, 30. studenog, na kojem će se raspravljati o ciljevima proizvodnje za 2024. godinu.

Razgovori će biti teški i moguće je vraćanje prethodnog sporazuma umjesto dubljih smanjenja proizvodnje, rekla su četiri izvora iz OPEC+.

“Ako oni (OPEC+) ne uspiju postići preliminarni dogovor, ne možemo isključiti rizik da se sastanak dodatno odgodi, što bi vjerojatno izvršilo određeni pritisak na pad cijena nafte”, rekli su Warren Patterson i Ewa Manthey, analitičari iz banke ING , u napomeni klijentima, prenosi Reuters.

Analitičari ističu da će izgledi za tržište nafte u 2024. uvelike će ovisiti o politici OPEC+.

Premija na ugovore za utovar Brenta u prvom mjesecu, u odnosu na one koji se utovaruju u šest mjeseci dostigla je dvotjedni maksimum, što ukazuje na povećanje zabrinutosti oko deficita opskrbe dugoročno. Također, najveća kazahstanska naftna polja smanjuju ukupnu dnevnu proizvodnju nafte za 56 posto od 27. studenog, priopćilo je kazahstansko ministarstvo energetike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari