Michelin ukida 1.500 radnih mjesta u Njemačkoj

Pixabay.com
Michelin guma, Foto: Pixabay.com

Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je da će ukinuti 1.500 radnih mjesta u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim plaćama.

Kompanija će do kraja 2025. godine postupno zaustaviti proizvodnju u pogonima u Karlsruheu i u Trieru, piše Hina. U planu je i zatvaranje proizvodnje novih guma za kamione i poluproizvoda u Homburgu.

Planovi će obuhvatiti ukupno 1.532 radnika u Njemačkoj“, objavio je Michelin. Centar za korisnike bit će preseljen iz Karlsruhea u Poljsku, što će značiti gubitak posla i za tih 122 radnika.

Zbog najavljenog gašenja radnih mjesta tvrtka će u konsolidiranim financijskim rezultatima za 2023. godinu, uknjižiti rezervaciju od 425 milijuna eura.

Michelin objašnjava odluku uvozom jeftinih kamionskih guma iz zemalja s niskim plaćama i sve većim troškovima proizvodnje, koji su, kako tvrde, smanjili njihov tržišni udio i naškodili njihovoj konkurentnosti.

“Posvećenost naših zaposlenika, napredak unutar tvrtke i ulaganja u proteklim godinama u aktivnosti u tim pogonima više ne mogu nadoknaditi snažan pritisak konkurencije. Michelin će radnicima pomoći da nađu novi posao “, rekla je šefica Michelinove regije Sjeverna Europa Maria Roettger.

Uprava trenutno razgovara s radničkim vijećima i sindikatom IG BCE o alternativama za upotrebu pogona u budućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari