Dobit Izraelske prve međunarodne banke se smanjuje

Pixabay.com
Izraelski šekel, Foto: Pixabay.com

Prva međunarodna banka Izraela (FIBI) izvijestila je o smanjenju neto dobiti u trećem tromjesečju, pogođenom učetverostručenjem svojih rezervacija za zaštitu od budućih neplaćanja kredita zbog ekonomske neizvjesnosti tijekom izraelskog rata s militantima Hamasa.

FIBI, peta najveća izraelska banka, također je rekla da će zadržati nepromijenjenu svoju politiku dividendi isplate 50 posto godišnje neto dobiti, prenosi Reuters.

Neto dobit za tromjesečje srpanj-rujan iznosila je 455 milijuna šekela odnosno 124 milijuna dolara, što je manje u odnosu na 467 milijuna šekela, koliko je iznosilo godinu ranije.

FIBI je rekao da je u tromjesečju imao 165 milijuna šekela troškova kreditnih gubitaka, u odnosu na 43 milijuna prethodne godine. Neto prihod od kamata porastao je na 1,22 milijarde šekela s 1,01 milijarde šekela, budući da je izraelskim bankama pomoglo agresivno povećanje kamatnih stopa Banke Izraela u borbi protiv inflacije.

Rast naših prihoda omogućuje nam stvaranje viših financijskih zaštitnih slojeva u ovom trenutku, i kao zaštitnih slojeva za kreditne gubitke i kapitalnih zaštitnih slojeva, uglavnom u kontekstu neizvjesnosti u gospodarstvu i zabrinutosti u vezi s predviđenim makroekonomskim učincima, kao i razvojem u geopolitičkim uvjetima”, rekao je izvršni direktor Smadar Barber-Tsadik.

FIBI je zabilježio rashod nekamatnog financiranja od 1 milijun šekela u tromjesečju naspram prihoda od 48 milijuna godinu prije, podsjeća Reuters.

Izraelsko regulatorno tijelo za bankarstvo zatražilo je od banaka da prenesu veće rezervacije za gubitke po kreditima u svoje rezultate u trećem kvartalu unatoč ratu koji je izbio početkom četvrtog kvartala. Središnja banka također je rekla bankama da ostanu konzervativne pri izdavanju dividendi i da daju kredite dok je zemlja u ratu i gospodarstvo se usporava.

FIBI je rekao da je njegov odbor odobrio raspodjelu dividende od 90 milijuna šekela. Troškovi banke su, zbog pogodnosti pruženih klijentima za suočavanje s utjecajem rata, procijenjeni na do 120 milijuna šekela, ili sedam posto neto dobiti za prvih devet mjeseci ove godine.

Omjer osnovnog kapitala banke iznosio je 10,84 posto na kraju rujna u odnosu na 10,42 posto na kraju 2022. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari