Anketa ESB: Nastavak pooštravanja financiranja poduzeća u eurozoni

Pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Poduzeća u europodručju signalizirala su nastavak povećanja prometa, dok su viši troškovi rada, proizvodnje i kamata utjecali na njihovu profitabilnost, pokazala je anketa Europske središnje banke (ESB) o pristupu financiranju poduzeća u europodručju, koja pokriva razdoblje od travnja do rujna 2023. godine.

„Više poduzeća zabilježilo je pogoršanje dobiti nego u prethodnom krugu istraživanja, i to za 14 posto. Pad dobiti ponovno odražava nagli porast troškova rada i ostalih troškova povezanih s materijalima i energijom, iako se čini da su pritisci na troškove smanjeni. Povećani troškovi kamata dodatno usporavaju profitabilnost. Rast ulaganja i zaposlenosti tvrtki uglavnom se održao, iako je manje tvrtki prijavilo povećanja“ objavljeno je u priopćenju ESB-a, na njihovoj službenoj stranici.

Udio financijski ranjivih poduzeća porastao je gotovo na razinu zabilježenu tijekom pandemije koronavirusa.

Pokazatelj financijske ranjivosti sugerira da je devet posto poduzeća u europodručju naišlo na velike poteškoće u vođenju poslovanja i servisiranju dugova u posljednjih šest mjeseci.

Poduzeća su u prosjeku izvijestila da očekuju da će njihove prodajne cijene porasti za 3,7 posto u narednoj godini, što je pad u odnosu na 6,1 posto, koliko je iznosilo u prethodnom krug ankete, te da će im troškovi inputa koji nisu vezani za rad porasti za 6,1 posto.

Plaće zaposlenika trebale bi porasti za 4,3 posto, priopćeno je iz ESB-a, što je niže nego u prethodnoj anketi kada se očekivao rast plaća za 5,4 posto. Očekuje se i povećanje prosječne zaposlenosti od 1,7 posto u idućoj godini.

Neto udio poduzeća koja su prijavila povećanje potrebe za bankovnim kreditima bio je oko pet posto, u usporedbi s četiri posto, u prošlom krugu istraživanja.

Ipak, velik udio poduzeća prijavio je strože cjenovne uvjete za bankovne kredite. Unatoč strožim uvjetima financiranja, malo je poduzeća prijavilo prepreke za dobivanje bankovnog kredita, pri čemu deset posto poduzeća ukazuje na pogoršanje.

„Poduzeća su nastavila izvještavati o široko rasprostranjenom porastu bankovnih kamatnih stopa i drugih cjenovnih i necjenovnih troškova bankovnog financiranja i to za neto 86 posto, što odražava prijenos prošlih zaoštravanja monetarne politike na troškove financiranja poduzeća“ pokazala je anketa ESB-a.

Unatoč strožim uvjetima financiranja, pokazatelj financijskih prepreka za sve tvrtke ostao je na sličnoj razini u usporedbi s prethodnim krugom. Među poduzećima koja traže bankovni kredit, deset posto je prijavilo prepreke za dobivanje kredita, što je također slično kao i u prethodnom krugu.

Poduzeća u narednom periodu očekuju smanjenje dostupnosti svih vanjskih izvora financiranja, a posebice bankovnih kredita.

Izvješće predstavlja glavne rezultate 29. kruga ankete o pristupu financiranju poduzećaSAFE, u europodručju, koji je proveden tijekom rujna i listopada. Uzorak se sastojao od 11.523 poduzeća, od čega 10.499 ili 92 posto su mala i srednja poduzeća to jeste poduzeća s manje od 250 zaposlenih.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari