Predsjednik Samsunga oslobođen optužbi za financijski kriminal

Foto: Katrin Bolovtsova/Pexels

Sud u Južnoj Koreji oslobodio je optužbi predsjednika Samsung Electronicsa, Leeja Jae-yonga, kojega se teretilo za financijski kriminal, uključujući i sporno spajanje podružnica Samsunga 2015., koje je pojačalo njegovu kontrolu nad tvrtkom.

Presuda Središnjeg okružnog suda u Seulu mogla bi olakšati njegove pravne probleme manje od dvije godine nakon što je pomilovan zbog zasebne presude za podmićivanje u korupcijskom skandalu koji je srušio prethodnu južnokorejsku vladu.

Riječ je o slučaju u kojem je prvotno osuđen na pet godina zatvora zbog nuđenja mita u vrijednosti od 8,6 milijardi wona to jeste 6,4 milijuna dolara tadašnjoj predsjednici Park Geun-hye i njezinoj bliskoj osobi kako bi pridobili potporu vlade za spajanje 2015.

Obrazlažući svoju odluku, sud je istaknuo da tužiteljstvo nije uspjelo u dovoljnoj mjeri dokazati da je spajanje Samsung C&T i Cheil Industries bilo nezakonito provedeno s ciljem jačanja Leejeve kontrole nad Samsung Electronicsom.

Tužitelji su tražili petogodišnju zatvorsku kaznu za Leeja, koji je bio optužen za manipulaciju cijenama dionica i računovodstvenu prijevaru. Zasad nije poznato hoće li se žaliti.

Lee je negirao krivnju u ovom slučaju, ističući kako je riječ o “normalnoj poslovnoj aktivnosti”.

Lee, korporativni nasljednik treće generacije koji je službeno imenovan predsjednikom Samsung Electronicsa u listopadu 2022., vodio je Samsung grupu od 2014., kada je njegov otac, bivši predsjednik Lee Kun-hee, doživio srčani udar.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari