Predsjednik Feda: Sve je više razloga za smanjivanje kamatnih stopa

Jerome Powell, Foto: Wikimedia Commons

U izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u utorak da se podaci o inflaciji poboljšavaju, premda je i dalje iznad ciljanih dva posto, pa bi daljnja poboljšanja otvorila mogućnost smanjenja kamata.

Istaknuo je i da bi predugo zadržavanje kamatnih stopa na povišenim razinama moglo naštetiti gospodarstvu, ali i naglasio kako svojim izjavama ne šalje nikakve signale o budućim potezima središnje banke.

Tržište rada u SAD-u se ohladilo od ekstremnih razina tijekom pandemije i u mnogim je aspektima ponovno na razini na kojoj je bilo prije zdravstvene krize, rekao je predsjednik Federalnih rezervi, sugerirajući da je argument za snižavanje kamatnih stopa sve jači.

“Sasvim smo svjesni da se sada suočavamo s dvostranim rizicima i više se ne možemo fokusirati samo na inflaciju”, rekao je Powell Odboru za bankarstvo Senata u utorak.

Taj stav u skladu je s nedavnim naporima predsjednika da pažnju prebaci na druge ekonomske podatke i moguće odluke koje bi Fed mogao donijeti kao odgovor, a manje na čvrste smjernice o tome što bi se moglo dogoditi u kojem vremenskom okviru.

Ipak, s predsjedničkim izborima 5. studenog na vidiku i samo dva zakazana sastanka Federalnih rezervi prije njih, Powella su demokrati ispitivali demokrati o rizicima za tržište rada ako uskoro ne smanje kamatne stope, a republikanci o problemima za kućanstva zbog inflacije koja je i dalje iznad ciljane razine.

Powell je tijekom cijelog saslušanja naglašavao važnost neovisnosti Feda u određivanju kamatnih stopa, kao i svoju namjeru da se drži donošenja odluka temeljenih na podacima.

Analitičari, piše Reuters, smatraju da njegovi stavovi u tom pogledu barem djelomično otvaraju vrata za smanjenje kamatnih stopa već u rujnu.

Powell je u pripremljenim izjavama rekao senatorima da se inflacija poboljšavala posljednjih mjeseci i da bi “više dobrih podataka ojačalo” argumente za labaviju monetarnu politiku.

“Nakon nedostatka napretka prema ciljanoj inflaciji u prvom dijelu godine, najnoviji mjesečni podaci pokazali su skroman napredak”, rekao je Powell i dodao kako bi više takvih podataka ojačalo njihovo povjerenje da inflacija ide prema dva posto.

Fed održava svoju kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,5 posto od srpnja 2023. godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari