Potpisan ugovor za prvu fazu gradnje Gaming centra Novska

Hina
Potpisivanje Ugovora o financiranju Prve faze gradnje Gaming centra Novska, Foto: Hina/Nikola Blažeković

Ugovor o financiranju prve faze gradnje Gaming centra Novska potpisan je između nositelja projekta ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije i partnera Sisačko-moslavačke županije, Razvojna agencija SIMORA i Grada Novska.

Bit će to prvi centar te vrste u Europi a ovo je ujedno i prvi projekt koji se financira iz novog europskog Fonda pravedne tranzicije.

Prva faza financirat će se bespovratno s 26,3 milijuna eura, a financiranje cijelog projekta dosegnuto će iznos od 100 milijuna eura. Centar za gaming industriju gradit će se u Poduzetničkoj zoni Grada Novske na površini od osam hektara.

Campus je kompleks više zgrada: fakulteta sa sportskom dvoranom i bazenom, studentskog doma za smještaj 250 studenata, akceleratora s VR studiom, inkubatora s dvoranom za testiranje videoigara i drugih pratećih sadržaja.

Prostorom će dominirati arena za e-sport, prenosi Hina, koja podsjeća na prizemljeni NLO i u njoj će biti 2.500 mjesta za promatrače i prostor za gaming natjecanja.

U budućem gaming campusu provodit će se petogodišnji visokoobrazovni studij s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program za 24 učenika.

Hina
Izgled budućeg Gaming centra Novska, Foto: Hina/Nikola Blažeković

U prvoj fazi projekta gradit će se prometnice, sportski tereni, zgrade fakulteta i studentski dom i energana. Građevinski radovi počinju ove, a njihov završetak i otvorenje gaming centra očekuje se 2027. godine.

“Strateški je ovo hrvatski projekt, jer smo napravili iskorak ka važnoj industriji budućnosti, digitalizaciji i stvorili novo okruženje. Ovdje će se školovati kadrovi za zanimanja budućnosti. Ovaj projekt, kao prvi koji se financira iz Fonda pravedne tranzicije, primjer je njegova smisla. Područje tradicionalne, tehnološki zastarjele i ekološki neprihvatljive industrije transformirat će se u centar industrije budućnosti kakvi je zasad malo i u Europi”, rekao je ministar Erlić.

“Još 2018. godine Novska je bila jedva zamjetna na karti Hrvatske, a danas je centar gaminga u Europi. Mladi ljudi dolaze u Novsku na školovanje, ali i ostaju živjeti ovdje”, rekla je gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš.

Predsjednik Vlade RH, koji je nazočio potpisivanju ugovora, rekao je da je zadovoljan što će se izgradnja centra financirati iz EU-ova fonda pravedne tranzicije.

“Smisao fonda je područja tradicionalnih industrija transformirati u područja industrija budućnosti. Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska pokazali su snagu prilagodbe novim trendovima i smjerovima razvoja. Krenuli su ka industriji budućnosti i u digitalnu transformaciju i ucrtali se u gaming kartu Europe”, rekao je Plenković.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari