Gaming industrija 2025. će dosegnuti prihode od 300 milijardi dolara, a stalno raste i u Hrvatskoj

Mislav Balković, John Romero, Hrvoje Josip Balen, Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Industrija računalnih igara stalno raste i u Hrvatskoj, gdje je puno mladih talenata i znanja za daljnji razvoj tog segmenta, istaknuo je američki dizajner videoigara, John Alfonso Romero, na konferenciji o gamingu Sveučilišta Algebra u Zagrebu.

Alfonso Romero, koji kao kreator igre “Doom” u svijetu gaminga uživa status živuće legende, kazao je kako u vrijeme kada je počinjao nije bilo ni studija ni edukacije za tako nešto, što danas postoji u mnogim zemljama.

Izneseni su podaci prema kojima je gaming industrija u svijetu 2022. ostvarila prihode od oko 185 milijardi američkih dolara, te se očekuje da će do iduće godine globalno prijeći i brojku od 300 milijardi, posebno jer se u razvoj videoigara sve više uključuje i umjetna inteligencija.

John Alfonso Romero, Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

“Poznato je da je gaming industrija prihodima već premašila filmsku i glazbenu i nadam se da će se nastaviti razvijati u dobrom smjeru”, naglasio je Romero.

S time se složio i rektor (profesor i suosnivač) Sveučilišta Algebra Mislav Balković podsjetivši da su u 2023. pokrenuli novi, prvi u Hrvatskoj prijediplomski četverogodišnji studij razvoja računalnih igara o čemu ste mogli čitati i na našem portalu Financije.hr.

“U prvoj smo generaciji upisali 30 polaznika, i to se već sada pokazuje dobrim. Vjerujemo da će i ti studenti, kao i većina onih s drugih smjerova, poslove naći i ući u industrije već tijekom studiranja, a time želimo kvalitetno podržavati postojeću i buduću gaming zajednicu u Hrvatskoj te pratiti i prilagođavati se trendovima, novim znanjima i vještinama”, kazao je Balković. 

Algebra je na konferenciji o budućnosti razvoja gaminga, nazvanoj “Future Perspectives of Game Development: Education, Creativity & Business Opportunities”, okupila više stotina sudionika, a u sklopu iste održava se i e-sport turnir.

9 Odgovora

  1. Treba ulagati u inovacije i školovati mlade ljude za poslove koji imaju budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari