Porezna uprava pokrenula nagradno natjecanje “Bez računa se ne računa”, nagradni fond 80 tisuća eura

Hina
Nagradno natjecanje "Bez računa se ne računa", Zagreb, Foto: Hina/Admir Buljubašić

Porezna uprava pokrenula je nagradno natjecanje “Bez računa se ne računa”, koje će trajati u šest krugova do kraja godine, a ukupan nagradni fond iznosi 80 tisuća eura.

Svrha natjecanja je podizanje svijesti i edukacija građana, posebno mladih, o obvezi izdavanja i primanja računa za kupljene robe i primljene usluge, kao i promoviranje elektroničkih usluga Porezne uprave, rekli su na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Natjecanje se provodi isključivo putem mobilne aplikacije mPorezna, pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni njezini korisnici, a u natjecanju se sudjeluje prijavom računa kroz tu aplikaciju, pri čemu se za jedan prijavljen račun ostvaruje jedan bod.

Nagradno natjecanje se provodi kroz šest mjesečnih kola, od srpnja do kraja prosinca ove godine, uz proglašenje sveukupnog pobjednika. Ukupni fond nagrada iznosi 80 tisuća eura, a dobitnici će biti natjecatelji s najvećim brojem prikupljenih bodova.

Tako će se svaki mjesec za prvo mjesto dodijeliti pet tisuća eura, prenosi Hina, za drugo mjesto tri tisuće, a za treće mjesto dvije tisuća eura. Naposljetku, bit će proglašen i ukupni pobjednik, kojem će pripasti 20 tisuća eura.

Sudionik može sudjelovati u određenom kolu tako da prijavi račune izdane isključivo u razdoblju tog kola. Od istog izdavatelja računa može se prijaviti najviše jedan račun dnevno.

Preduvjet za korištenje aplikacije mPorezna je posjedovanje pametnog telefona na kojem je aplikacija instalirana. Aplikacija se za Android uređaje može preuzeti i instalirati putem Google Play Storea, na App Storeu, te na App Gallery platformi.

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac i direktor Porezne uprave, Božidar Kutleša, Foto: Hina/Admir Buljubašić

Uvjet za aktivaciju aplikacije je posjedovanje vjerodajnice za autentifikaciju putem NIAS-a.

Račun je moguće prijaviti skeniranjem QR koda na računu, kao i putem jedinstvenog identifikatora računa (JRI)  ili zaštitnog koda izdavatelja računa (ZKI), uz koje će se morati upisati i drugi podaci iz računa – datum i vrijeme izdavanja i ukupan iznos računa. Građani će moći prijaviti i neispravne račune te također ostvariti po jedan bod.

Fiskalna disciplina u Hrvatskoj – na dobroj razini

Ministar Primorac je ocijenio da je fiskalna disciplina u Hrvatskoj, u smislu efikasnosti naplate poreza, na dobroj razini, no promotrit će se kakve će učinke na naplatu poreznih prihoda imati i ovo nagradno natjecanje.

“Cilj je, uz povećanje fiskalne discipline, tražiti i prostor za eventualna porezna rasterećenja u budućnosti. Igra se i pokreće jer smo u Ministarstvu često suočeni s nezadovoljstvom pojedinih građana koji su utvrdili da računi koje su dobili nisu fiskalizirani”, izjavio je ministar Primorac.

Napomenuo je da, ako neki poduzetnik naplaćuje PDV od krajnjeg potrošača, a takav se račun ne fiskalizira, to znači da poduzetnik taj PDV zadržava za sebe.

Na konferenciji za medije je istaknuto i da je od početka fiskalizacije do danas ukupno izdano 26,5 milijardi fiskaliziranih računa, a lanjski 14. kolovoza je dan s najviše izdanih računa – 10,43 milijuna.

Ravnatelj Porezne uprave Kutleša je kazao da je od početka godine prisutan trend rasta broja izdanih računa i njihove vrijednosti, bez obzira, kaže, što su neki najavljivali da će zbog neradnih nedjelja ti brojevi pasti.

Broj izdanih računa je od početka godine tako gotovo 50 milijuna veći, dok je iznos fiskaliziranih računa skočio za 2,2 milijarde eura.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari