Ponuda novca u eurozoni u kolovozu pala na najnižu razinu

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.

Pokazatelj M3, pojašnjava Hina, smanjio se u kolovozu za 1,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 0,4-postotnog pada u srpnju, pokazalo je ECB-ovo izvješće objavljeno u srijedu.

Uži pokazatelj M1, koji obuhvaća samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, potonuo je za 10,4 posto, nakon 9,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Prilagođeni zajmovi privatnom sektoru gotovo su pak stagnirali, uz stopu rasta od 0,6 posto. U srpnju su pak rasli za 16 posto.

Krediti kućanstvima porasli su za jedan posto, neznatno sporije nego u srpnju. Znatnije je posustalo kreditiranje kompanija, uz stopu rasta od 0,6 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Posustalo kreditiranje i smanjena ponuda novca u eurozoni rezultat su postrožene monetarne politike ECB-a koji je sredinom mjeseca ponovo podigao kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, unatoč procjeni da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 0,7 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari